Miért van hideg a hegyekben, miért melegebb a tengerszint közelében? Talán visszahűt minket a világűr?
Nem , az ózonréteg nem engedi,
Lehüll itt a földünkön,
Akkor gyakorlatilag a műholdak is átvesznek ebből a sugárzásból, azaz melegebbek lesznek tőlünk.
Mivel eddig nem voltak ott akkor ezek nem melegedhettek (gondolom a nap is süti rendesen őket).
Lehetséges az hogy ezek a műholdak, mivel felmelegednek, sugározzák a hőt a földre?
Tudom hogy azt szokták mondani, hogy ezek jelentéktelen mennyiségek a föld légteréhez képest, de van az a mondás, hogy sok kicsi sokra megy.
Pontosan.
Csak sokkal kevesebbet sugároznak IDE vissza, mint amennyit kapnak.
"Lehetséges az hogy ezek a műholdak, mivel felmelegednek, sugározzák a hőt a földre?...sok kicsi sokra megy."
Nem.
"Szóval kiengedi a de mint ahogy befelé sem engedi az teljes mennyiséget, így kifelé is nagyjából ez lehet az arány?"
A Napból a Földre főleg látható fény érkezik, amit nem nagyon nyel el a légkör. A felmelegedett földfelszín viszont infravörös sugárzást bocsájt ki, aminek a jelentős részét elnyeli a légkör. Épp ez az üvegházhatás lényege. (De infravörös tartományban tényleg hasonló az elnyelődés. Mondjuk a "befelé ne engedi" kifejezés így sem túl pontos. A Napból érlekező infrvörös sugárzás nem éri el a felszínt, mivel elnyelődik a légkörben, de ezáltal közvetlenül a légkört melegíti.)
De, az ózon is üveghzhatású gáz. Az angol wikipedia szerint a teljes üvegházhatás 3-7%-áért felel.
(Az más kérdés, hogy a 31. válaszolónak nem nagyon sikerült értelmes szöveget leírnia.)
"Akkor gyakorlatilag a műholdak is átvesznek ebből a sugárzásból, azaz melegebbek lesznek tőlünk."
Igen, de a Földről érkező infravörös sugárzás a Nap sugárzásához képest elhanyagolható.
"Lehetséges az hogy ezek a műholdak, mivel felmelegednek, sugározzák a hőt a földre?"
Valamennyit igen, de jelentéktelenül keveset.
"Tudom hogy azt szokták mondani, hogy ezek jelentéktelen mennyiségek a föld légteréhez képest, de van az a mondás, hogy sok kicsi sokra megy."
Ahhoz jóval több műhold kéne, hogy bármi kimutatható hatása legyen a kibocsájtott hősugárzásuknak.
Jelentéktelen mennyiség is mennyiség, azt akkor erre nem mondhatjuk, az semmi, elenyészőnek mondják viszont még nem mérte senki, ez csak feltételezésnek tűnik.
Az ember többféle dologban tud hinni, ami létezik, ami feltételezhető és ami nincs, még ebben is.
Köszönöm szépen a válaszokat, tanulságos volt.
"Jelentéktelen mennyiség is mennyiség, azt akkor erre nem mondhatjuk, az semmi, elenyészőnek mondják viszont még nem mérte senki, ez csak feltételezésnek tűnik."
Nem is mondta senki, hogy semmi. Azt nem tudom, mi alapján mondod, hogy nem mérték. Nem tudom, tényleg mértek-e ilyet (de valószínűsítem, igen), de elég könnyen becsülhető a hősugárzásuk mértéke, hiszen gyakorlatilag az elnyelt összes sugárzást infravörös sugárzásként fogják leadni. Ennek fő forrása a Nap (de valóban van hatása a Földnek is, ami főleg az alacsonyan keringő műholdak esetében jelentős). Azt azért nem nehéz belátni, hogy a műholdak összfelülete jelentéktelen a Föld felületéhez képest. Ráadásul a műholdak által kibocsájtott infravörös sugárzás csak egy része megy a Föld felé. Így nem nehéz belátni, hogy a Nap sugárzásához képest jelentéktelen a hatása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!