Miért van hideg a hegyekben, miért melegebb a tengerszint közelében? Talán visszahűt minket a világűr?
Kérdező, pontosan miért írtad ki a kérdést? Mert az alapján, ahogy reagálsz a válaszokra, nem nagyon érdekelnek.
Ha tényleg az a kérdés, hogy miért van hidegebb (általában) magasabban (legalábbis a troposzférán belül), akkor a válasz azzal kezdődik, amit az első válaszoló írt: a Nap energiáját (nagyrészt) a Föld felszíne nyeli el. (Nem egészen, az UV nagy részét például az ózonréteg nyeli el, azért is van ott viszonylag meleg. De látom, ezt te is írtad.)
A Földfelszín felmelegíti a levegőt, ami felemelkedik, és helyére hidegebb levegő áramlik. (Ezért is keveredik olyan alaposan a troposzférában a levegő.) A felemelkedő levegő kitágul (hiszen ahogy emelkedünk, egyre kisebb a nyomás), emiatt viszont térfogati munkát végez, azaz csökken a belső energiája, tehát lehül. (Ennél persze összetettebb a folyamat, de nagyjából ez a ényeg.) Az űrnek semmiféle hűtő hatása nem kell ehhez.
"Értelek, a helyzet az, hogy egyszer odaírtam egy tudományos cikkhez, hogy a földet visszahűti a világűr hideg háttér sugárzása."
Ez eléggé zavaros mondat, és nem is magyarázza túl jól a légkör hőmérséklet változásait. Annyi igaz (ahogy krwkco is írta), hogy mivel a világűrből éjszaka jóval kevesebb sugárzás éri a Föld felszínét, mint amennyi hősugárzást a Föld kibocsájt, le fog hülni az az oldal. Ezt (ha nagyon akarjuk) értelmezhetjük hűtésnek, csak épp semmi köze nincs a légkör hőmérsékleti rétegződéséhez. A sugárzást (főként) a Föld felszne bocsájtja ki, nem a légkör. Ezt az is mutatja, hogy derült éjszakákon a völgyek általában jobban lehülnek, mint a hegytetők.
(De te is írtál a sztratoszféráról, szóval végképp nem értem, hogy akkor miért gondoldo, hogy az, hogy magasabban hidegebb a légkör, miért magyarázható a világűrrel.)
"Van anyag ott is csak egyre kevesebb de van."
Az igaz, csak nem 2,7 K a hőmérséklete.
"Van anyag ott is csak egyre kevesebb de van."
Csak éppen nem ártana tisztálni, mit jelent ez a hőmréskélet. Ez azt jelenti, hogyha kiraksz egy testet a világűrbe (úgyhogy nem éri a Nap, és más csillagok sugárzása, és semmi más nem melegíti), akkor erre az értékre fog beállni előbb-utóbb a hőmérséklete. De a bolygóközi / csillagközi anyagnak nagyon nem ennyi lesz a hőmérésklete! (Persze az olyan ritka, hogy általában nem befolyásolja kimutathatóan a tárgy hőmérsékletét.)
"Az is logikus számomra ha elméletben elvennék a napot akkor lehűlnénk közel -270 C fokra"
Ha a Földnek nem volna semmi fűtő hatása, akkor előbb-utóbb igen. De a Föld magjában van bőven radioaktív izotóp, ami melegíti. Ezért van egyre melegebb, ahogy lefele haladunk a Földben. Mondjuk hogy ezzel együtt egy átlagos területen mennyire állna be a felszín hőmérséklete, azt nem tudom.
Á szóval értem, nem hűti vissza, vagy nem hűti le, hanem visszaáll az eredeti állapot.
Elméletben igaz a tételed, viszont a föld alapból meleg az nem fog visszaállni az eredeti állapothoz, a másik pedig az hogy a világűr nem anyagmentes ami közvetít, így gyakorlatilag emberi nyelven mondva lehűl, és a lehetőséget a világűrből szedi ilyenkor mert az alapállapot nem tartható fent, azaz nincs energia és anyag a térben.
Mindkettő van így a világűr "hűt" vissza.
Javítva, remélem ez értelmesebb. :-)
Á szóval értem, nem hűti vissza, vagy nem hűti le, hanem visszaáll az eredeti állapot.
Elméletben igaz a tételed, viszont a föld alapból meleg (ezt írtad) az nem fog visszaállni az eredeti állapothoz, a másik pedig az hogy a világűr nem anyagmentes ami közvetít, így gyakorlatilag emberi nyelven mondva lehűl, és a lehetőséget a világűrből szedi (azaz adja le a hőt), az elméleti állapot nem tartható fent, mert mindkettő megvan meleg a föld és vannak anyagok az űrben.
Szóval leadjuk a hót és visszamarad az eredeti állapot.
"a világűr nem anyagmentes ami közvetít"
A világűr nem anyagmentes, de annak a (nagyon ritka) anyagnak, ami kitölti, az égvilágon semmi köze nincs a Föld hőleadásához. (A többit meg nem nagyon értem, amit írtál. Meg abban sem vagyok biztos, hogy melyik válaszra reagáltál.)
NTBS!
Már kértelek, hogy ha valamihez nem értesz, arról ne írj!
"A Merkúron az átlagos középhőmérséklet 169,35 °C de ez -173 °C és 426 °C között változhat,a napsugárzás éppen aktuális állapotának megfelelően."
Akkor az lenne a kérdésem, hogy hová lesz a meleg ami mérhető a Merkur felszínén?
Ez nem tiszta nekem, ez történhet a földön is?
Nem elméletben kellene az infó, hanem mi történik a gyakorlatban, hová lesz a hő?
Sugárzással távozik.
Aztán vagy pótolja a Nap - vagy nem.
A Földön annyival más a helyzet, hogy egyrészt a Nap messzebb van, másrészt van üvegházhatás, ami visszatartja a kifelé menő hőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!