Táplálkozás kémiában mit jelent a "szuperkritikus" kivonata valaminek?
Egyik táplálékkiegészítőn olvasom.
Alapfogalmakat többé-kevésbé tudom kémiából, de ne egyetemi székfoglaló szinten léci a válaszokat.
A szuperkritikus extrakció egy kinyerési módszer, amiben szuperkritikus CO2 gázt használnak oldószerként. Maga a szuperkritikus jelző egy halmazállapotra utal, ami lényegében olyan mintha egy anyag egyszerre lenne gáz és folyadék is. Például a sűrűsége egyenlő vagy nagyobb mintha folyadék volna és olyan áramlatok alakulhatnak ki benne mint egy folyadékban. Viszont az eltávolítása során nem marad hátra oldószer mivel ha csökken a nyomás egyenest gázzá alakul. Valamint nem fejt ki kapilláris nyomást a benne lévő tárgyra, de az élelmiszer iparban annyira nem fontos.
(elég nehéz elképzelni, de szerencsére léteznek videók:
https://www.youtube.com/watch?v=JslxPjrMzqY
kicsit hosszú de ezeket a részeket érdemes megnézni: 5:00-10:00; 13:00-14:00)
Az eljárás magában ugyan olyan mint a többi oldószeres kinyerés. Belerakják a nyers alapanyagot, ráélesztik a CO2-t, hagyák állni majd leeresztik a szuperkritikus gázt és kiengedik a nyomást. Így hátramarad a tiszta kinyert termék. Jelentős előnyei vannak bizonyos esetekben, a CO2 egy kiváló apoláris oldószer, ami maradék nélkül eltávolítható a termékből, valamint viszonylag specifikusan képes kioldani dolgokat ami szintén nagy előny. Viszont elég drágának mondható ezért korlátozott az élelmiszeripari hazsnálata leginkább CBD olaj, koffein, teobromin, és néhány fajta nemesebb zsiradék kinyerésére használják.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!