Tényként vehetjük azt, hogy egy részecske tud egyszerre több helyen is tartózkodni, vagy ez csak hipotézis?
4-es "az egyetlen foton egyszerre átment mindkét résen"
Ez adott egy ötletet. Erre mindenki azt mondja, hullám jelenség.
Mi van, ha a foton nem egy "kis" részét határolja be a térnek.
pl. egy almát még átdobálhatok lyukakon, az almapürét már nem. (Igaz, nem ad interferenciát, de jobb példát nem találtam.)
Mi van, ha a foton nem is ott van, hanem nagyobb része mondjuk sötét anyag, vagy ... "fotonpüré" :) Ez a térbeli nagyobb rész lehet, hogy kisebb mint 1%-a a fotonnak, de része.
Nem azt tanultuk, hogy ne a makrofizikai anyaghoz hasonlítsuk?
Akkor nem alma, de nem is pingponglabda, mint ahogy az atom sem az elektronfelhővel...
Kérdező!
Egy olyat feltételezel, hogy a foton 4 dimenziós, míg egy elemi részecske 3 dimenziós.
Ezt elvileg nem tiltják a törvények - de nézzük, mi következik belőle?
Azt ugye tudod, hogy létezik részecske <-> foton átalakulás?
Akkor az hogyan történik, hogy egy 4 dimenziós test egyszer csak összeugrik 3 dimenzióba?
Vagy egy 3 dimenziós test kiterjed 4 dimenzióra?
Miközben a tömeg, energia, stb. mind megmarad?
14. köszönöm, én is így tanultam annak idején, de nem akarok itt megállni.
Ez egy csúcs előadás a témában: https://www.youtube.com/watch?v=ORkpp4dolf4
(Ráadásul van benne további 2 kérdés, ami érdekes. Mindkettő képletek nélküli magyarázatot vár. Az egyik a perdületmegmaradás, a másiknak nincs külön neve. Egyszerű hatások, nehéz magyarázat...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!