Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A tudósokat prostituálja az...

A tudósokat prostituálja az épp aktuális hatalom?

Figyelt kérdés

[link]

Látszólag aki 2 éve labor eredetet említett az összeesküvés elméletes volt, alufóliás. Most ha azt teszi akkor már nem.

2022. nov. 28. 10:19
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
95%

Ez attól függ, mit értünk 'tudósok' kifejezés alatt.

Én egy ideig a BME Gépgyártás-technológia tanszéken tanítottam. Ott az elméletbe nem szólt bele senki, viszont a tanszék minden egyes próbálkozása a pénzszerzésre irányult, mert kijelenthetem, hogy nem voltunk túlfizetve. Bizonyos látszattevékenységeket prezentáltunk, amit laikus politikusok ámulattal szemléltek, például egy gyártócella demonstrációt - arra jó sok pénzt adtak, de valójában csak egy már régen közismert tevékenység szimulációja volt, amibe valahogy beleszuszakoltuk az arra alkalmatlan CNC forgácsológépeket. Külső kutatás néven pedig egyszerűen az iparból vállalt az egyetem sorozatmunkát, annyi értelme volt, hogy alig kellett utána adózni, a befolyt pénz egy része a tanszéken szétosztódott, meg valamit az is kapott, aki csinálta.

A bátyám a kémiai kutatóban dolgozott, ő műanyag szakon és nem túl sokat kommunikáltak a hatalommal semmiről, végeredményben azt csináltak, amit akartak.

Ellenben még a bősi vízlépcső építési tervei idején ki lett nekik adva egy víz alatti betonozás technológiájának kidolgozása, így természetesen akit ebbe beválasztottak (őt is) az félretette minden munkáját és ezzel foglalkozott, amit rövidesen szabadalmaztattak is és bár igen csekély százalékot fizettek a licencért, mégis jól megszedte magát, mert hatalmas mennyiségű betont dolgoztak be a projektbe, mire az egészet leállították, amint az közismert, mert csak háromnegyede lett megcsinálva, így a beleölt gigászi pénz soha nem térült meg és nem is fog, mivel nem lett befejezve, pedig most milyen jól jönne egy vízerőmű.

Mindebből csak annyit akarok kihozni, hogy nagy általánosságban a politikai hatalom egyáltalán nem szól bele a tudományos életbe, már csak azért sem, mert a politikusoknak halvány gőzük sincs róla, ezzel szemben mindenhol a világon el tudja intézni, hogy olyan jellegű projekteket a szakértők megoldjanak, ami éppen az aktuális hatalomnak valamiért fontos, hogy úgy mondjam, ami a vesszőparipája, mert erre bőséges anyagi forrást biztosít.

Ennyi az igazság a sugallt kérdésben.

2022. nov. 28. 15:30
 12/30 anonim ***** válasza:
16%

#11 Nagyon szép amit leírtál, de vannak politikailag érdekelt tudományterületek is. Mondok egy igen kirívó példát:

Hogyan lehetséges, hogy a tudományegyetemeken van olyasmi mint teológiai kar? A teológia már egy rég bebuktatott áltudomány - de a társadalom megvezetésére mindmáig hatalmas pénzekkel megtámogatott tevékenység a köznép intézményesített vallással való terrorizálása!

Az orvostudomány terén is sok a probléma. Olvastátok John Virapen könyvét, melynek címe: "Mellékhatás: halál"?

2022. nov. 28. 15:41
 13/30 anonim ***** válasza:
85%

A teológia nem tudomány, ezt nálunk a KDNp miatt futtatja a kormány, akivel koalícióban van.

Orvostudományhoz nem értek, én gépész vagyok.

2022. nov. 28. 15:44
 14/30 anonim ***** válasza:
86%

A teológia gyakorlatilag a filozófia egyik ágának tekinthető.

Bár személy szerint olyan ateista vagyok, mint a beton, de azt el kell ismernem, hogy sok ember világnézete alapul tőlem idegen elveken, és nem vitatom, hogy részükről is jogos, sőt hasznos igény logikus rendszerbe foglalni a tanaikat. Hasznos olyan értelemben, hogy pl. a hívő emberek felé úgy tudnak hatásosan eljutni a tudomány eredményei, ha logikusan beilleszthetők a vallási nézeteikbe. Hogy oké, szerintük van Isten és az ő ihletésére készült a Biblia, DE lehet így meg úgy értelmezni, pl. nem kell szó szerint venni, hogy hat nap alatt jött létre a Föld (elvégre a jól működő természettudományok révén tudjuk, hogy a Föld évmilliárdok alatt jött létre), stb.

2022. nov. 28. 16:15
 15/30 anonim ***** válasza:
0%

#14 írta:

"Hasznos olyan értelemben, hogy pl. a hívő emberek felé úgy tudnak hatásosan eljutni a tudomány eredményei, ha logikusan beilleszthetők a vallási nézeteikbe."

Válasz:

Ezt úgy nevezik jobb helyeken, hogy kulturális vandalizmus!

2022. nov. 28. 16:19
 16/30 anonim ***** válasza:
15%
Szerintem nézz utána a vandalizmus szó jelentésének.
2022. nov. 28. 16:23
 17/30 anonim ***** válasza:
0%
#16 - te pedig nézz utána az "ateista" szó jelentésének!
2022. nov. 28. 16:27
 18/30 hollófernyiges ***** válasza:
75%
Ateistaként én sem tartom áltudománynak a teológiát, legalábbis nem jobban mint mondjuk az egyiptológiát vagy a klasszikafilológiát. A kereszténység filozófiája, irodalma attól függetlenül létezik hogy hiszel-e Istenben.
2022. nov. 28. 16:30
 19/30 anonim ***** válasza:
11%
A teológia lényege nem a történelem és az irodalomkutatás, hanem az irracionális és abszurd világnézeteknek "tudomány"-ként való beállítása bármi áron. Ennek a művelésére hadiköltségvetést tartanak fenn - a józan ész ellen!
2022. nov. 28. 16:36
 20/30 A kérdező kommentje:
A vallási iratok, dokumentumok, hitvilág stb kutatása nem a teológiához tartozik? Ezt egyébként laikusként kérdem.
2022. nov. 28. 16:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!