Honnan tudjuk, hogy a km^2 négyzetkilométer vagy kilonégyzetméter?
Onnan, hogy SI mértékegységrendszerben prefixumot (kilo-. mega-, milli-, mikro- stb…) csak és kizárólag alapegységek – m (méter), s (másodperc), K (kelvin) stb. – és önálló szimbólummal rendelkező származtatott egységek – Hz (hertz), V (volt), J (joule) – kaphatnak, kifejezések nem. A m² nem egy alapegység és nem is egy származtatott egység, hanem egy alapegységet tartalmazó *kifejezés*, így nem kaphat prefixumot. A méter az alapegység, az kaphat prefixumot (km).
Vagy ha máshogy akarjuk megfogalmazni, egy kicsit a műveleti sorrend analógiájára elsőként a prefixumokat kell alkalmazni, és csak utána a közöttük fennálló műveleteket, pl. jelen esetben a hatványozást.
kiszámolva is kiadja a megoldást
négyzetkilométer = kilométer a négyzeten = 1.000m x 1.000m = 1.000.000 m²
kilonégyzetméter = 1.000 x méter a négyzeten = 1.000 x 1m² = 1.000 m²
ez így nem igaz, a hatvány mindíg arra vonatkozik ami mögé írod. Mivel a kilo mennyiség, a méter pedig mértékegység, a méter négytzete dimenzióbeli különbséget jelöl. Akkor kellene a zárójel, ha a méter is egy mennyiség lenne, mint pl. a tucat.
10 x tucat² nem= (10 x tucat)²
"10 x tucat² nem= (10 x tucat)²"
És főleg nem 10 x tuca x t²
:-)
Rossz megszokás.
Eddig úgy tudtam ez méternégyzetkilo.
Egyébként én helikopter vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!