Honnan túdjátok, hogy létezik-e idő?
Itt az egész egy egyszerű felismerésre ment ki, amit mindenki beláthat, tapasztalati megerősítéssel. Mondhatjuk hogy van idő, azt is hogy van múlt, ezek tény és való hogy vannak. De mit takarnak ezek pontosan, na ez itt a kérdés.
Mi a tapasztalatunk a múltra és mi az időre. Hogy őszinte legyek nem tudom mi volt korábban az elképzelésem erről, hogy mi a múlt, mert elvesztem a tartalomban. De most azt nézve hogy mi a tapasztalatom ténylegesen, szokatlan dolog jön ki. A régen az pár jelenlevő gondolat, és soha nem tapasztaltam meg valamit valósan a múltban(sem).
#41-nél a sem-et nem akartam a végén.
Tehát a valós tapasztalatunk, kissé nézőszögátformáló hatással bír az addigi elképzeléseinkhez mérten. Pedig a tapasztalat mindig ugyanaz volt, az elképzelés volt más.
#41 Szerencsére egy videókamera memóriaegysége tisztában van a látott képek idejével. Sok ember képes ugyanígy közvetlen időmegtapasztalásra. Az időben egyszer megfigyelt folyamatokat is reprodukálni tudjuk.
Például ha a múltban kalácsot sütöttem és az 20 perc alatt készült el megfelelően, akkor a jövőben is 20 percre húzom fel a tojásórát, mert ugyanolyan kalácsot akarok sütni, mint amilyet már egyszer sikerült a legnagyobb megelégedettségemre!
"Például ha a múltban kalácsot sütöttem és az 20 perc alatt készült el megfelelően, akkor a jövőben is 20 percre húzom fel a tojásórát, mert ugyanolyan kalácsot akarok sütni, mint amilyet már egyszer sikerült a legnagyobb megelégedettségemre!"
Ezzel csak arra világítasz rá, hogy a világ törvényszerűségek és összefüggések mentén változik.
Mondom ezt könnyebb elképzelni hogy mintha a végtelen tér lenne a jelen, és nem lesznek múlttá a benne történő események és folyamatok hanem képzeletté lesznek. Vagyis egy folyamat játszódik a jelen terében, és a folyamat révén a tapasztalatok változnak, és a folyamat korábbi szakaszai képzeletként vannak jelen.
#48 Remélem, te tisztában vagy azzal amiket írsz - mert nekem totál zavarosnak tűnik az eszmefuttatásod. Egy folyamat nem játszódhat le a "jelen terében", mert a bármikori "jelenben" csak a folyamat egy infinitezimálisan kis része létezhet.
A folyamat egészéhez az idő dimenziójára is szükség van. Ebből az egészből készít másolatot egy videókamera, vagy az emberi agy. Az emberi agy ezért közvetlenül idődimenziós emlékezettel bír. Mi nem lehet ezen világos?
A videókamera (vagy az agy) memóriája úgy működik, hogy az idődimenziót térdimenzióra váltja, így a másolatra nem hat többé az idő múlása, tehát időtlenné válik az emlék.
Ha valamire használni akarjuk ezt az emléket, akkor újra visszaadjuk neki a szükséges idődimenziót a feldolgozási procedúra során. Ez történik akkor, amikor gondolkozunk, vagy amikor videofájlt effektezünk a számítógépben!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!