Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Honnan túdjátok, hogy létezik-...

Honnan túdjátok, hogy létezik-e idő?

Figyelt kérdés
Honnan tudjátok egy adott időpillanatban, hogy valóban telik-e az idő? Az nem válasz, hogy mert jön a következő időpillanat, hisz abban a következő időpillanatban sem tudhatjátok, hogy telik-e az idő. Az emlékeitek, stb. megintcsak nem érv.
2022. nov. 10. 00:28
1 2 3 4 5 6
 21/60 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy látom a kérdező olyasmire gondol hogy nincs a múltra bizonyíték, mert a múlt csak jelenlevő emlékkép a képzeletben, valóságosan nincs jelen, csak képzeletben. Amikor a múlt valóságosan jelen volt, nem múltnak tűnt hanem jelennek, olyan jelennek mint a mostani pillanat, egyik jelen pillanat sem tűnik múltnak amikor történik. A jelen pillanat múlttá válása nem történik meg, valójában képzelettéválás történik. Ebből kifolyólag nincs idő, de van egy kibontakozó folyamat, ami most mutatja meg magát.
2022. nov. 10. 12:29
 22/60 sadam87 ***** válasza:
95%

Nem a külvilág vezérli. Az igaz, hogy a külvilággal szinkronizált, de a ciklus akkor is megmarad, ha elszigeteljük az egyedet a külvilágtól.

2022. nov. 10. 12:36
 23/60 A kérdező kommentje:

Olvasd el ennek a kérdésnek a második hozzászólását:

https://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__emberi-tulajdonsagok..

2022. nov. 10. 13:04
 24/60 krwkco ***** válasza:
90%

Ez ugyanaz a kérdés, mint hogy létezik-e bármi. Másszóval létezik-e a világ.

Biztosak csak abban lehetünk, hogy ha gondolunk valamit (pl. esik az eső), akkor ez a gondolat valamilyen formában létezik. Viszont az az általános eljárás, hogy e köré a gondolat köré "a fejünkben" kialakítunk egy modelt. Hogy az égen felhők vannak, a pára vízzé tud válni és bizonyos tömeggel rendelkező esőcseppek leesnek. Ez a model működik, mert a későbbi eseményeket (gondolatokat) általában sikeresen tudjuk megjósolni. És az Occam-borotvája elv szerint a legegyszerűbb magyarázat erre, hogy a modelnek megfelelő világ is létezik és az érzékszerveinken keresztül azt érzékeljük.

Ebben a modelben szerepel a múlt elmebeli rögzítése, a jövő pillanatainak szükségszerűsége és az események "idő" szerinti sorrendbe rendezhetősége.

Ezért a rendelkezésünkre álló legjobb elmélet az, hogy az idő létezik.

2022. nov. 10. 13:16
 25/60 anonim ***** válasza:
84%

"De honnan tudod a második időpillanatban, hogy az első időpillanat valóban megtörtent, és nem csak egy "hibás emlék"?"

Amikor a valóság kétségbe vonódik, onnantól csak alapos ideg-elme kivizsgálást tudok javasolni. Mert ezt a kérdést manapság már könnyű eldönteni önállóan is, hogy épelméjű vagyok-e vagy sem. Előveszem a mobiltelefonomat, és mint egy kezdő jutuber, felveszem filmre, hogy hogyan készítem a rántottát. Aztán amikor kész van, megeszem, hogy ne hűljön ki. És utána visszanézem, hogy úgy csináltam-e a filmen is, ahogy emlékszem. Hoppá, tényleg úgy volt! Yuhéjj, épelméjű vagyok, nincs "hibás" emlékem...

2022. nov. 10. 13:37
 26/60 NTBS ***** válasza:
82%
Érzékelem a saját bőrömön.
2022. nov. 10. 17:34
 27/60 sadam87 ***** válasza:
90%

Köszi láttam már. Mondjuk az sajnálattal látom, hogy nem törölték, csak áthelyezték a "kérdésedet". De legalább nem a tudományokat szennyezi.

De nekem a 8. válaszod jobban tetszik, miszerint ha te írsz hülyeséget, akkor a másik a hülye. 🤣🤣🤣🤣

Ami meg a 8./22. válaszomban megfogalmazott állításomat illeti, az nemes egyszerűséggel egy tudományos tény. Számtalan ember (és állat) kísérlet bizonyítja, hogy a külvilágtól teljesen elszigetelve (az időre vonatkozó minden küldő információ nélkül is) megmarad a cirkadián ritmus kb. (de általában nem pontosan) 24 órásnak. Például:

[link]

[link]

Konkrétan a 2017-es élettani Nobel-díjat is a cirkadián ritmus molekuláris mechanizmusának megfejtéséért adták. (A kutatások többek között azt is bizonyították, hogy a ciklus a fénytől függetlenül is meg tud maradni.)

[link]

(Ha elolvasgatod, kiderül a fenti cikkből, hogy a növények esetében már a 18. században felismerték, hogy a növényeknek van a fénytől független napi biológiai ritmusuk. Szóval végülis csak kb. 300 év lemaradásban vagy...)

(A kérdésben megfogalmazott "okfejtésedhez" meg annyit, hogy a gondolkodás elég egyértelműen, tudományosan jól feltárt módon időbeli, és nem pillanatnyi folyamat, szóval az, hogy "honnan tudom az adott időpillanatban" teljesen értelmezhetetlen.)

Amúgy hadd kérdezzem meg, a 23. válaszoddal a tudatlanságod bemutatásán kívül mit szerettél volna elérni?

2022. nov. 10. 18:11
 28/60 anonim ***** válasza:
100%

"De honnan tudod a második időpillanatban, hogy az első időpillanat valóban megtörtent, és nem csak egy "hibás emlék"?"

"Amikor a valóság kétségbe vonódik, onnantól csak alapos ideg-elme kivizsgálást tudok javasolni"

Lehet hogy a kérdező arra gondolt, hogy a képzeletünkben lévő emlékkép bizonyítja-e hogy van egy valóságos múlt. Csak mert ez az amit bizonyítéknak lehet megnevezni a magam számára ami múltat illeti.

Ha így értetted kérdező, szerintem jó a felvetés, a képzelet, vagy emlék kép valóban nem bizonyítja a múlt mint jelenség létezését, csak azt bizonyítja hogy az adott emlékképet megélted valósan szintén a jelenben.

2022. nov. 11. 06:58
 29/60 anonim ***** válasza:
83%
Lehet hogy a kérdező egyben azt is pedzegette, hogy tudhatjuk-e minden esetben biztosan hogy valósan is megéltünk egy emlékképet, ha a bizonyíték erre csak az adott emlékkép, mert az emlékek nem mindig helyesek, ingoványos talajon mozognak.
2022. nov. 11. 07:11
 30/60 anonim ***** válasza:
100%

..mert az emlékek változó tendenciát mutatnak, ahogy a világ folyamatai alakulnak, a valós kép változik a jelenben, úgy változnak az emlékképeink, homályosodnak, ezzel azt sugallják: "Én már nagyon régen történtem".

Pedig az is most volt valós, csak az emlékképe sokat változott, de minden változás most volt.

2022. nov. 11. 07:31
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!