Honnan tudjátok egy adott időpillanatban, hogy valóban telik-e az idő? Az nem válasz, hogy mert jön a következő időpillanat, hisz abban a következő időpillanatban sem tudhatjátok, hogy telik-e az idő. Az emlékeitek, stb. megintcsak nem érv.
Én mondok jobbat, honnan tudhatjuk hogy az idő előre megy nem pedig visszafelé halad?
2022. nov. 11. 08:27
32/60 anonim válasza:
Ha a valódi tapasztalatunkat vesszük alapul, nincs olyan entitás hogy idő. Érdekes élmény a "régenérzet", de régenérzet mindig most van, egy jelen esemény. Ezt úgy lehetne elképzelni hogy a jelen az olyan mint a végtelen tér, és történnek folyamatok, de akármi történik a jelen mindig jelen marad, nem változik múlttá attól hogy változik benne valami. Akkor sem ha a változás momentumai emlékképekként a képzelet szintjén néha jelen vannak.
2022. nov. 11. 08:32
33/60 anonim válasza:
#31 Az idő nem halad, de ha a változások irányára gondolsz, azokat a logikai sorrendről lehet felismerni, ha máskülönben nem szembetűnő.
2022. nov. 11. 08:35
34/60 anonim válasza:
A kérdező (néhány itt válaszolóval egyetemben) valószínűleg elolvasta az 1984 című regényt, és most folyik a filozofálgatás, hogy mi a valós az emberi agy tartalmát illetően.
Aki viszont nem kapott pszichiátriai agymosást - meg nem varázsgombát használ köretnek a napi betevőjéhez - az tudja, hogy mely emlékei valósak. A számítógépek is tudják, hogy mi jött be a szenzorokból és mit raktak a memóriába saját belső folyamataik termékeként.
A működő intelligenciának nem okoz problémát az idő fogalma. A világ megérthető. A folyamatok iránya és az idő múlása tapasztalati tény.
2022. nov. 11. 09:13
35/60 anonim válasza:
"A világ megérthető. A folyamatok iránya és az idő múlása tapasztalati tény."
Nem az idő múlik, hanem a tapasztalat tárgya változik, és a változás egyes momentumai tárolódnak emlékekként a képzeletünkben, szintén nem a múltban. Ez az én tapasztalati élményem erről.
2022. nov. 11. 09:21
36/60 anonim válasza:
#34-et kicsit provokatívnak érzem, meg értelmetlen dolgokat is ír. Rádbízom kérdező, ha akarod jelenthetjük.
2022. nov. 11. 09:25
37/60 anonim válasza:
#36 - mi a "provokatív"? Kit sértettem meg ebben a meddő vitaáradatban? Nincs szövegértési képességed? Ha nem érted a dolgot, akkor magadat jelentsd ki!
2022. nov. 11. 09:31
38/60 anonim válasza:
#37 Rendben akkor félreértettem, bocsánat. Szóval akkor..
"A folyamatok iránya és az idő múlása tapasztalati tény."
Én nem érzem sohasem, hogy múlna az idő, ahogy a kérdező is írta egyébként.
Mindig jelent érzékelek, az emlékképet ami a múltra utal is a jelenben tapasztalom.
2022. nov. 11. 09:39
39/60 anonim válasza:
#38 Az emlékképeknek nemcsak térbeli, hanem időbeli dimenziója is van. Egy filmkocka kétdimenziós. A vetíthető filmszalag három dimenziós formában értelmezhető - melyből kettő térbeli, egy pedig időbeli.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!