Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Faszenet miért éri meg csináln...

Faszenet miért éri meg csinálni, miben jobb mint a sima fa?

Figyelt kérdés

Van értelme egy részét elégetni, eloltani majd újra elégetni? Így tovább ég? Vagy nagyobb hőfokon ég?


Tudom, tudom, wikipédia. De jobb szeretek itt választ kapni és aki ért hozzá az élvezheti a helyes válaszára kapott zöldeket:D



2022. nov. 6. 15:24
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

"A jóféle darabos faszénnél kevés alkalmasabb dolog van a sütésre – remekül ég és kiváló ízt biztosít. Semmi adalékanyag vagy gyulladást segítő vegyszer nincs benne, ami befolyásolná a készülő étel ízét; csak a tiszta szén, egy kis füsttel. A darabos, jó minőségű keményfa-szén keveset kormoz, valamint tovább is izzik. Sokkal magasabb fűtőértéken ég, mint maga a fa, amiből lassú égetéssel nyerik ki, illetve sokkal kevesebb a súlya is, mivel a víztartalma alacsony. A faszén rendkívül jó reaktív anyag, nagy felülete van porózus szerkezete miatt. A faszenet minőségi keményfából - többnyire bükkfából állítják elő."


[link]

2022. nov. 6. 15:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
A faszénnek a jobb fűtőértéke mellett vannak más olyan tulajdonságai is, amelyekkel a fa nem rendelkezik. Használják pl. víztisztításhoz, vagy a borászatban a bor kezelésére, vagy a gázálarc szűrőbetétjében, mint aktív szenet.
2022. nov. 6. 16:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 Revolúcióbiológus ***** válasza:
100%
Igen, jobban ég, hiszen a faszén teljesen vízmentes, szénhidrátból szénhidrogént gyártasz, kivonod a cellulózra és ligninre csatlakozó felesleges atomokat. Faszenet hagyományosan nem vastag, értékes törzsekből készítettek a szénégető boksákban, hanem a hulladékfából, gyökerekből és értéktelen gallyakból amit így nem kellett egyesével behordani az erdőből a településekre. Kvázi kiváltotta a rőzsehordó asszonyok munkáját, annyi energia volt egy kis zsák faszénben, mint amennyit ők 8-10 fordulóval és görbe háttal hordtak volna be.
2022. nov. 6. 18:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
19%
A faszénnek alacsony az energiatartalma, fűtésre nem használják. Grillezni azért jó, mert a száraz lepárlás során eltűnt a gáztartalma, füstje nincs, a sugárzó hővel jól lehet sütni. Másra nemigen alkalmas.
2022. nov. 6. 18:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 Revolúcióbiológus ***** válasza:
100%
Ó, nem hogy csak fűtésre használták, de évszázadokig (ipari széntermelés hiányában) ez volt a kovácsmesterség és kohászat fő fűtőanyaga. Mivel az acélnak is ötvözője, így logikus volt a kemencéket is faszénnel fűteni.
2022. nov. 6. 19:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha jól tudom, a régi időkben (a kőszén előtti világra gondolok) a vasgyártás is faszénnel ment igaz?
2022. nov. 6. 19:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Előző vagyok. Arra gondolok, hogy koksz helyett használták, azaz a széntartalom kellett a redukáláshoz, hogy az ércből vas legyen.
2022. nov. 6. 19:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
A teljesen kiszárított fa víztartalma is 10-20% között van. A faszéné közel 0%, ráadásul porózus, az első pillanattól fogva tökéletesen tud égni.
2022. nov. 7. 08:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Magasabb a faszén fűtőértéke mint a tűzifának. Nem véletlenül fűtöttek vele a kovácsok.
2022. nov. 7. 15:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
A legjobb minőségű acél készül vele. Nagyon alacsony a kéntartalma így finom szemcséjű kaszapengét tudtak kovácsolni.
júl. 17. 19:25
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!