"A jóféle darabos faszénnél kevés alkalmasabb dolog van a sütésre – remekül ég és kiváló ízt biztosít. Semmi adalékanyag vagy gyulladást segítő vegyszer nincs benne, ami befolyásolná a készülő étel ízét; csak a tiszta szén, egy kis füsttel. A darabos, jó minőségű keményfa-szén keveset kormoz, valamint tovább is izzik. Sokkal magasabb fűtőértéken ég, mint maga a fa, amiből lassú égetéssel nyerik ki, illetve sokkal kevesebb a súlya is, mivel a víztartalma alacsony. A faszén rendkívül jó reaktív anyag, nagy felülete van porózus szerkezete miatt. A faszenet minőségi keményfából - többnyire bükkfából állítják elő."
A faszénnek a jobb fűtőértéke mellett vannak más olyan tulajdonságai is, amelyekkel a fa nem rendelkezik. Használják pl. víztisztításhoz, vagy a borászatban a bor kezelésére, vagy a gázálarc szűrőbetétjében, mint aktív szenet.
2022. nov. 6. 16:36
Hasznos számodra ez a válasz?
3/10 Revolúcióbiológus válasza:
Igen, jobban ég, hiszen a faszén teljesen vízmentes, szénhidrátból szénhidrogént gyártasz, kivonod a cellulózra és ligninre csatlakozó felesleges atomokat. Faszenet hagyományosan nem vastag, értékes törzsekből készítettek a szénégető boksákban, hanem a hulladékfából, gyökerekből és értéktelen gallyakból amit így nem kellett egyesével behordani az erdőből a településekre. Kvázi kiváltotta a rőzsehordó asszonyok munkáját, annyi energia volt egy kis zsák faszénben, mint amennyit ők 8-10 fordulóval és görbe háttal hordtak volna be.
2022. nov. 6. 18:54
Hasznos számodra ez a válasz?
4/10 anonim válasza:
A faszénnek alacsony az energiatartalma, fűtésre nem használják. Grillezni azért jó, mert a száraz lepárlás során eltűnt a gáztartalma, füstje nincs, a sugárzó hővel jól lehet sütni. Másra nemigen alkalmas.
2022. nov. 6. 18:54
Hasznos számodra ez a válasz?
5/10 Revolúcióbiológus válasza:
Ó, nem hogy csak fűtésre használták, de évszázadokig (ipari széntermelés hiányában) ez volt a kovácsmesterség és kohászat fő fűtőanyaga. Mivel az acélnak is ötvözője, így logikus volt a kemencéket is faszénnel fűteni.
2022. nov. 6. 19:14
Hasznos számodra ez a válasz?
6/10 anonim válasza:
Ha jól tudom, a régi időkben (a kőszén előtti világra gondolok) a vasgyártás is faszénnel ment igaz?
2022. nov. 6. 19:20
Hasznos számodra ez a válasz?
7/10 anonim válasza:
Előző vagyok. Arra gondolok, hogy koksz helyett használták, azaz a széntartalom kellett a redukáláshoz, hogy az ércből vas legyen.
2022. nov. 6. 19:21
Hasznos számodra ez a válasz?
8/10 anonim válasza:
A teljesen kiszárított fa víztartalma is 10-20% között van. A faszéné közel 0%, ráadásul porózus, az első pillanattól fogva tökéletesen tud égni.
2022. nov. 7. 08:01
Hasznos számodra ez a válasz?
9/10 anonim válasza:
Magasabb a faszén fűtőértéke mint a tűzifának. Nem véletlenül fűtöttek vele a kovácsok.
2022. nov. 7. 15:09
Hasznos számodra ez a válasz?
10/10 anonim válasza:
A legjobb minőségű acél készül vele. Nagyon alacsony a kéntartalma így finom szemcséjű kaszapengét tudtak kovácsolni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!