Az ősrobbanás leírása ebben a 9. osztályos tananyagban mennyire helyes?
A 9. osztályos online földrajz könyvből idézek:
"A Világegyetem (Univerzum) kezdeti állapotáról nem tudunk biztosat, elméletekben azonban nincs hiány. Keletkezésére vonatkozóan a legelfogadottabb az ún. ősrobbanás-elmélet („Big Bang”). Az elmélet szerint körülbelül 13,7 milliárd évvel ezelőtt felrobbant az egész Világegyetem anyagát magába foglaló, hihetetlenül sűrű kozmikus tömeg. Ne a tapasztalataink szerinti robbanásra gondoljunk! Maga a tér tágult robbanásszerűen, és hatalmas mennyiségű energia alakult át anyaggá a másodperc milliárdodrészénél rövidebb idő alatt.
Ahogy csökkent a sugárzás hőmérséklete, létrejöttek az első atomok, a hidrogén és a hélium. Számos gázfelhő az Univerzum állandó tágulása ellenére is együtt maradt, és egyesek a saját gravitációs erejük hatására összezsugorodtak. A gáz olyan sűrűvé és forróvá vált bennük, hogy az atommagfúzió (termonukleáris reakció) révén megindult bennük az energiatermelés. Így keletkeztek – és a mai napig így születnek – a csillagok, a galaxisok építőkövei. A közvetlenül az ősrobbanást követően kialakult idős csillagok közül napjainkban valószínűleg már csak kevés létezik."
Forrás: [link]
Az Ősrobbanás még 50 százalékos eséllyel se igaz, nemhogy 100.
21:21 és 22:25, felesleges megismételni az idézet első mondatát.
Nekem is tetszik így leírva, esetleg annyit tennék hozzá, hogy nem egy pontból indult, hanem a tér minden pontja kezdett el tágulni egyszerre, tehát tényleg nagyon nem szokásos robbanásnak kell képzelni.
"Ahogy csökkent a sugárzás hőmérséklete"
Engem zavar a "sugárzás" ez egy laikust inkább csak megzavar, de nem ad többletinfót. Kihagynám, vagy univerzum-ra cserélném.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!