Az egyenlítői területeken később megy le a nap (este) mindig?
Minél később, és minél korábban?
Ha a hazaihoz viszonyítva kérdezed, akkor nem. (Meg nagyon máshoz viszonyítva sem.)
Nem. :) Amikor nálunk tél van, akkor a Nap rövidebb ideig van az égen ezért rövidek a téli nappalok és hosszabb az éjszaka. Itt egy ábra a téli és nyári Nap égi haladása is rajta van.
Az Egyenlítőnél pedig az a különbség, hogy a Nap útja kb függőlegesen van, úgy is kel függőlegesen. Nyilván kicsit északabbra vagy délebbre a szög változik. Szóval függőlegesen kel, áthalad pont fölöttük és lenyugszik függőlegesen. Valamint az Egyenlítőnél a téli és nyári napokon is ugyanannyit van az égen vagyis mindig kb 12 óra a nappaljuk és éjszakuk is, tehát nincs náluk rövid téli nappal.
Afrika napkelte itt majdnem függőleges és ez nyilván a helytől függ, de érdekes lesz!
https://www.youtube.com/watch?v=x2WtG0aXLHE
Ez még jobb :) naplemente
Ahogy Tappancsmancs írta az 5. válaszában: az Egyenlítő környékén egész évben nagyjából egyforma hosszúak a nappalok és az éjszakák (kb. 12-12 óra értelemszerűen). Ebből már nem nehéz kitalálni, hogy (a helyi időben értve) nyáron korábban megy ott le a Nap, mint nálunk, télen meg később.
Először írja le, pontosan mit akar kérdezni. Mit tudom én, lehet, hogy a marsi vagy vénuszi nappalhoz akarja viszonyítani! :D
:D
Még érdekességnek talán, hogy mivel ott az éjszaka is mindig hosszú ezért erősebben le is tud hűlni és hidegebbek az éjszakák. És a Nap meg gyorsabban megy le és naplementekor gyorsan sötétedik, gyorsabban mint nálunk. Amikor nálunk naplemente után sötét lesz az 1,5 óra környéke, ugyenez Afrikában max 30 perc.
"Még érdekességnek talán, hogy mivel ott az éjszaka is mindig hosszú ezért erősebben le is tud hűlni és hidegebbek az éjszakák"
Hát én Vietnám-ban nem éreztem, hogy olyan tetű hidegek lettek volna az éjszakák...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!