Igaz hogy a magasabb, hegyvidékes területeken élők hosszabb várható élettartamra számíthatnak, mint a sík vidéken élők?
A magasabb területek alatt 2000 méter illetve a fölötti területeket értem.
Egy könyvben olvastam erről.
Ezek is lehetnek tényezők, de a könyv alapvetően a ritkább oxigéntartalommal magyarázza a jelenséget.
Csak első körben magát a jelenség létezését akartam leellenőrizni, de nem találtam idáig semmilyen forrást, hogy tovább élnének a magasabb hegyvidékek lakói.
Bár itt végülis írja, hogy a serpák beletartoznak az ún. "kék-zónába".
Nincs ilyen direkt összefüggés. A magasabb helyeken zordabbak a körülmények, ezért a helyiek jobban megtanulják az egészséges életmódot, kitartóbbak és edzettebbek, ezért élnek tovább a nagy közösségekben élő, lusta és tivornyázó embereknél. Minden az életmódon múlik, de nemcsak egy emberé, hanem komplett közösségeké is, mert ez nagy húzóerő.
Ami az oxigénhiányt illeti, az durva félreértés. Az oxigénhiányhoz megfelelő edzéssel és akklimatizálódással hozzá lehet szokni, mert a szervezet átáll egy intenzívebb működési módra. Ez azonban csak egy szűk határon belül igaz, viszont a tartósan generációk hosszú során ott élők evolúciósan alkalmazkodnak. Például a serpák azért tudnak gyorsabban haladni felfelé 6-7 ezer méteres magasságban is 20 kilós terhekkel, mert a vérük szerkezete más, sokkal több oxigént választ ki és szállít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!