Lineáris leképzés amely rendelkezik a megadott tulajdonságokkal? (többi lent és képet is mellékeltem)
Valószínüleg egy nagyon triviális feladat, de hiányoztam óráról és hiába értem a definíciókat, a feladat így elsőre nem nagyon érthető.
a, a 2 dimenziót képezzük le 3-ba úgy hogy benne legyen a (1,1,3) vektor.
Pl.: i -> 1,1,3; j -> 1,0,0
A leképezés mátrixa:
1 1
1 0
3 0
b, a nemtriviális az az azonosan nulla leképezést zárja ki/a nullmátrixot. Azaz 1 dimenzió a 0 vektorba legyen leképezve benne a (2,-1) vektorral, 1 dimenzió pedig normálisan, ne a nullvektorba.
Pl.: i -> 1,0,0 j->2,0,0 mert 2(1,0,0)-1(2,0,0)=(0,0,0) és az így kapott mátrix nem a nullmátrix.
c, legalább 2 dimenzió ne a nullvektorba menjen Pl.: egységmátrix
d, talán(?) a két vektort ugyan abba a pontba képezzük le, tehát a leképezés rangja kisebb 3, de nem triviális kikötéstől nagyobb mint 0.
Pl.: a 3. dimenziót képezzük a nullvektorba.
1 0 0
0 1 0
0 0 0
e, a két vektor egyszerre legyen leképezve a 0-ba és egyszerre állítsa elő a leképezés. Lehetetlen. A két vektor lin.független. Így 2 dimenziós legalább a magtér viszont elvárja hogy a képtér is két dimenziós legyen. És mint tudjuk dim(ker(fí)) + dim(im(fí)) = dim(kiindulási tér) = 3
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!