Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi az intelligens élet definíc...

Mi az intelligens élet definíciója?

Figyelt kérdés
2022. szept. 9. 11:35
 1/4 anonim ***** válasza:
70%
Nincs definíciója csak sok jellemzője. Ilyenek például mint igényesség, tolerancia, tudás iránti vágy, visszafogottság és hasonlók (van még jó pár, fontosak és kevésbé).
2022. szept. 9. 14:26
 2/4 A kérdező kommentje:

Értem, köszönöm! Tulajdonképpen arra voltam kíváncsi, hogy mi fér bele az intelligens élet definíciójába, mire húzható rá.

Ha azt mondaná valaki, hogy az intelligens lény eszközöket készít, használ és magas problémamegoldó képességgel rendelkezik, akkor azt mondanám, hogy ebbe akár az emberszabásúak is beleférnek, de akkor ezek szerint a jellemzői úgy vannak, hogy őket is kizárhatjuk?

Tudom hogy fokozatos volt az evolúció során az intelligencia fejlődése, de egyáltalán mikortól mondhatjuk egy élőlényre, hogy ő intelligens lény? Vagy a saját magunk által megszabott feltételekbe csak mi férünk bele?

2022. szept. 9. 23:11
 3/4 anonim ***** válasza:
Nincs definíciója, valójában csak az embert ismerjük, mint "intelligens" létformát, így csak magunkból tudunk kiindulni. Ezért általában az intelligens létforma meghatározásai jellemzően saját magunk különféle meghatározásai, vagyis hogy mi miben különbözünk a többi élőlénytől. (Eszközök magas szintű használata, beszéd, elvont fogalmak, stb...)
2022. szept. 11. 13:11
 4/4 anonim ***** válasza:

1-es és 3-as nem tudtok elszakadni az embertől. Azt hiszitek, hogy az intelligencia az emberrel kezdődik. De nem csak az ember intelligens.

Az intelligencia az élet során felmerülő problémákra adott válaszok helyessége. Nem a génekben rögzült reakciókra gondolok, hanem az agyban születő döntésekre. Ebbe bőven beleférnek az emberszabású majmok, a madarak közül is néhány, de az elefánt, a delfin, és meglepő módon néhány polip is.

Nem tudom, van-e elfogadott definíciója, még nem olvastam róla. Én úgy gondolom, hogy valahol az ÉN tudat megjelenésével kezdődik, ez lehetne a definíció. Amelyik élőlény meg tudja magát különböztetni, hogy ez én vagyok, mindenki más meg a többi. Sok állat felismeri magát a tükörben. Különbséget tud tenni a múlt és a jelen között, ami az emlékezés. A majmok, elefántok gyászolják a szeretteiket, társaikat, emlékeznek. Felismeri a kapcsolatot a jelenlegi cselekvése és a jövőben bekövetkező esemény között, ilyen például a szerszám használat.

Például az emberszabásúakkal, hollókkal sok kísérletet végeztek a szerszám használattal kapcsolatban. Sőt, az is bizonyított, hogy némelyik nem csak használja, hanem el is készíti, vagy felismeri a talált tárgy alkalmasságát valamilyen célra. Azt olvastam, hogy egyes jogalkotók szerint az ÉN tudattal rendelkező állatok megölését gyilkosság kategóriába kellene sorolni, és az szerint büntetni.

Érdekes kérdés, amiről nem olvastam még semmit, a megszülető embergyereknek már születéskor intelligens-e, van-e ÉN tudata, vagy később alakul ki. Ennek kapcsán a kérdés, hogy az abortusz gyilkosság-e vagy csak egy élőlény megölése.

Másik érdekes kérdés, hogy egy számítógép Öntudatra ébred majd valamikor a fejlődés során, attól kezdve intelligens lénynek kell-e tekinteni? És a kikapcsolása gyilkosságnak számít majd?

2022. szept. 13. 00:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!