A dióhéj keményebb a csontnál is?
Figyelt kérdés
Milyen kemény a dió héjja?2022. szept. 6. 16:33
1/6 anonim válasza:
Keménység alatt azt érted, hogy pl. egyikkel meg lehet karcolni a másikat?
2/6 anonim válasza:
Az élő emberi fog még a kiszáradt dióhéjnál is keményebb!
3/6 A kérdező kommentje:
De én a Csontra gondoltam
2022. szept. 6. 19:58
4/6 anonim válasza:
A legtöbb vázszerkezeti csont szivacsos szerkezetű, sok puha összetevővel. Ez lényegében heterogén kompozit-szerkezet, melynek nem a keménysége, hanem a mechanikai szívóssága a lényeges. De ha kiszárítjuk egy végtagcsont legkompaktabb részét, akkor az már minden bizonnyal keményebb lesz a dióhéjnál.
6/6 anonim válasza:
Kérdező, csak hogy értsd: Pl. az üveg keményebb az alumíniumnál. Mégsem érdemes egy üvegkalapáccsal nekiesni egy alumínium lapnak, inkább fordítva. A keménység és a szilárdság két külön dolog. Ráadásul ha valamilyen terheléssel, igénybevétellel szembeni ellenállásról van szól, akkor az anyag húzó/nyomó/stb. szilárdságához még hozzájön az alaki, strukturális tényező, ld.pl. tojáshéj.
Egyébként szerintem (csak érzésre) egy lábszárcsonttal inkább összetörök egy diót, mint egy diókkal borított husánggal egy lábszárcsontot, mielőtt a diók széttörnének. Egy lefordított fél dióhéjat nézve statikus nyomó igénybevételre talán hasonlók lehetnek. (?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!