Kb hány %-ban lehet gyújtósként alkalmazni kályhákban ezeket: mogyihéj, dióhéj, fenyőtű, toboz? (Utóbbiak gyantatartalma miatt tudtommal csak minimálisan.)
Mogyi alatt főleg földimogyorót értek. Okozhatnak kárt -túlontúl koromlerakódás stb- kisebb mennyiségben a kályhának, kandallónak, vagy a kéményben a felsoroltak? Nem akarom, h kárbavesszenek ezek, és ha jók gyújtósnak, vagy kiegészítésnek, a fagáak mint gyújtósokhoz, akkor szeretném használni.
Milyen arányban szabad egy begyújtás alkalmával hozzáadni ezekből?
Telejsen mindegy ezek nem ártanak semminek, de ha ezekből akarsz többször is begyújtani akkor tetemes mennyiség kell ami gondolom nem lesz.
Túl van tolva ez a fenyő gyantás dolog is a hegyekbek sokan egész télen fenyővel fűtenek.
#1 nincs túltolva a fenyővel való hosszútávú fűtés, ugyanis a gyantából származó korom/kátrány elég szépen letud rakódni a kéményben.
Ha nem hiszed nyugodtan eljöhetsz hozzám megnézni. 3 évig fűtöttem fenyővel (építési hulladék: gerendák, zsaluanyag, deszkák stb) elég szépen hazavágta a kazánt és a kéményt is. Konkrétan eltávolíthatatlan kőkemény fekete dzsuva rakódott rá.
A kérdésben felsorolt hulladékok begyújtásra alkalmatlanok. Inkább akkor tüzeld el mikor már rendes tűz van a kályhában.
De csak kis mennyiségben adagold, ugyanis főleg a dióhéj hajlamos "berobbanni" vagyis a gőze ami a hirtelen hőtől felszabadul.
Kedves 23:47-es, fenyőfáról írtál, ami ennyire kormozott nálatok, vagy fenyőtűről, tobozról? Szimplán fenyőfa is okozott ilyet? Egy másik ingatlanban évekig volt gyújtósként használva fenyőfa, és iszonyú kormos volt, kb 2 hetente kellett kéményt seperni. De azt sose fordult meg a fejemben, hogy netán a fenyőFA okozta-e, esetleg többedmagával az is vajon? Ott nem volt sose toboz, se fenyőtű, viszont gyújtósként fenyőfa rendszeresen.
Egy másik ingatlanban, ahol sosincs használva a fenyőnek semmilyen része, gyönyörű huzatos a kémény, és nem igazán keletkezik korom, sőt, alig látható füst keletkezik a kéményen, bár, tudom, az utóbbi dolog más tényezőktől is függ egyébként.
Kedves 23:59, gondolkodtam is, hogy inkább a komposztba rakom ezeket innentől, annak biztosan van értelme és haszna, bár ugye héjakat érdemes összezúzni előtte.
#8 leírtam, hogy fenyő fűrészáruról beszélek. Deszkák, gerendák, lécek.
Tűlevéllel nemszokás fűteni, max valami biomassza kazánban lehetne hasznosítani.
Mindenesetre attól semmi baja nem lesz sem a kéménynek, sem a szilárdtüzelésű készüléknek ha CSAK begyújtásra használják a fenyőt. Én kizárólag fűtésre használtam, 30-40 köbmétert tüzeltem el 3 év alatt, ezért vágta haza a kéményem és a kazánom is.
A fenyőgyanta kormol, az égéshez szükséges párás levegővel keveredve pedig kátrány keletkezik belőle. Ez a kátrány meg lerakódik a kéményben és idővel kikeményedik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!