1000 fényéven belül nagyjából mennyi csillagot (a hozzájuk tartozó bolygó-rendszerrel, vagy anélkül) mondhatunk a Napunk szomszédjának?
Ilyen messze nincsenek szomszédok.
5-10 fényéven belül vannak a szomszédok, néhányan.
Gugli a barátod.
Ha megelégszel egy becsléssel, akkor kb. 5 fényévenként vannak itt csillagok, minden irányban.
Az előző válaszadó becsléséből (kockarácsba képzelve a csillagokat) 33 millió jön ki: [link] (WolframAlpha input: 4/3*pi*1000^3/5^3),
ha a gömb térfogatát (4/3*pi*1000^3) osztjuk a galaxiséval (π/4*D^2*T) és szorozzuk a csillagok számával, abból pedig 140 millió: [link] (WA: 4/3*pi*1000^3 / ((87400/2)^2*pi*1000) * 2e11), ahol a D átmérőt, a T vastagságot (vékony lemez) és a csillagok számát innen vettem [link] enwp.org/Milky_Way
A kettő közül én a 20:56-os válaszadóét mondanám jobb becslésnek, ugye a galaxis magjában (amitől messze vagyunk) sokkal nagyobb a csillagok sűrűsége, és nekünk az itteni sűrűséggel kéne számolnunk, de ugye mind a kettő csak nagyságrendi becslés. Én azt húznám most alá, anélkül hogy jobban belefelejtkeznék a számolásba, hogy valahol 5 és 100 millió között.
(Azt is ellenőriztem, hogy a galaxis korongjának középsíkjához elég közel van a nap, Wikipédia-cikk 4.1-es része alapján ( [link] #Sun's_location_and_neighborhood ) 100 fényévnél határozottan közelebb, tehát nem kell amiatt aggódni, hogy a gömbünk egyik fele a galaxison kívülre esik.)
Ha valaki gondolja, kivonhatja a galaxis térfogatból a mag (vagyis Wikipédian thick disknek) térfogatát, és a csillagok számából az mag csillagainak számát, hogy pontosítsa a becslést, de én lusta vagyok, és annyira már nem érdekel…
Szeva 4.!
Mindezt az esti kakaószürcsölgetés közben sikerült levezetned?
Szerencsére ide járnak okosabb egyedek is, csak egyre ritkábban
Wadmalac hiánya égető
Na ez az!
És ő van olyan türelmes, meg szorgalmas, hogy rögtön kiszámolta volna.
De gyanús, hogy most már az örök wadászmezőkön számolgat.
Mert különben legalább néha itt lenne, és rendet rakna.
Például kiosztaná azt a két hülyét is, aki az előbb pontozott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!