Honnan ered a sötét anyag?Úgy értem hogy egyre nagyobb lesz a galaxis mert mindig szuletnek uj csillagok és egyre nő,mégis honnan termelődik?
"Honnan ered a sötét anyag? Úgy értem hogy egyre nagyobb lesz a galaxis mert mindig szuletnek uj csillagok és egyre nő,mégis honnan termelődik?"
Az univerzum a legelfogadottabb elmélet szerint valóban tágul.
De szerintem azt nem állítja a tudomány, hogy új anyag is képződik benne. És azt sem mondják, hogy sötét anyagból egyre több lenne.
Tegyük egy kicsit tisztába a dolgokat, mert látom, hogy itt vannak fogalmi problémák.
1. Sötét energia
A világegyetem a rejtélyes sötét energia miatt lesz egyre nagyobb és nagyobb. A világegyetem növekedését általában a lufik felfújásához hasonlítják, ahol a lufi szimbolizálja az univerzumot (amelynek a felületén egyáltalán nem lesz több műanyag attól, hogy egyre nagyobb és nagyobb lesz), a levegő pedig a sötét energiát. Erről a rejtelmes energiáról nagyon keveset tudunk, bár rengeteg van belőle az univerzumban.
2. Sötét anyag:
Évekkel ezelőtt a tudósok rájöttek arra, hogy a galaxisok össztömege sokkal nagyobb mint a benne lévő csillagok, porfelhők és fekete lyukak össztömege. A galaxisok össztömegét általában úgy állapítják meg, hogy milyen gravitációt fejt ki a hozzá "közel" álló objektumokra/galaxisokra. Ezt a plusz tömeget sötét anyagnak nevezték el, bár vannak olyan tudósok, akik azt gyanítják, hogy ez a sötét anyag nem is létezik, és csak azért gondoljuk azt, hogy ott lennie kell valami rejtélyes anyagnak, mivel még mindig nem tudunk mindent a gravitációról. Természetesen ezek a tudósok kisebbségben vannak, jelenleg a sötét anyag létezése kb. elfogadott. Szerencsére a tudomány folyamatosan fejlődök, egészen addig is nagyon jól lehet számolni a sötét anyag feltételezett tömegével.
3. A csillagok nem sötét anyagból jönnek létre (bár van egy olyan feltételezés, hogy a sötét anyag, amire szintén hat a gravitáció, összeállhat afféle sötét csillaggá, de erre egyelőre nincs semmi bizonyíték), hanem az univerzumot ellepő porfelhőkből/hidrogénfelhőkből, ahol az atomok egyre közelebb és közelebb kerülnek egymáshoz a gravitáció miatt, így egyre nagyobbakká és nagyobbakká válnak, és így születnek meg a csillagok. Nem lesz több anyag (ami bizonyos tekintetben egy dolgot jelent az energiával) az univerzumba, legalább is nem tudunk arról, hogy valahonnan az univerzumon kívülről plusz anyag kerülne be az univerzumból.
A sötét anyagból egyelőre nem tudunk róla, hogy bármi is képződne, az csak ott van.
Csillagok gázfelhőkből képződnek. Leginkább akkor, ha egy robbanás szele megnyomja a felhőt.
Ja, a galaxis az meg nem lesz nagyobb. Akkor sem, ha új csillagok születnek.
Csak akkor, ha két galaxis összeütközik.
Miből képződnek a csillagok, bolygók? A mérhetetlen mennyiségű csillagközi porból, évmilliárdok alatt.
A közte lévő tér meg miért ne nőhetne? Vélhetően a semminek a "térváza" végtelenig tágulhat.
Ezt laikusként és nem okoskodásként mondom, mielőtt még megköveznétek.
Nőhetne, csak nem nő.
A galaxist összetartó erők miatt.
A galaxisok közti tér nő.
#9:
Ahogy a 4-es hozzászólásomban írtam, valóban vannak olyan tudósok, akik vitatják a sötét anyag létezését, mivel enélkül is meglehetne magyarázni a tömeg különbségére. Ezek a tudósok felállítottak egy elméletet arra, hogy miként működik a gravitáció a galaxisokhoz hasonló és náluk nagyobb méretű űrbeli objektumok mozgására, amivel (ha igaz) meg lehetne magyarázni a galaxisok tömegét is a sötét anyag létezése nélkül is. A tudósok többsége mégis a sötét anyag létezését fogadja el, mivel nem nagyon szeretne belenyúlni a Newton és az Einstein mozgás/gravitációs képleteikbe, amivel nagyon jól le lehet írni a tárgyak mozgását, tömegét és a gravitációs hatásukat. A sötét anyaggal (még ha nem is létezik), a jelenleg ismert képletekkel is nagyon jól megtudjuk magyarázni a dolgokat, szóval egyelőre az az elfogadottabb, de természetesen előfordulhat az, hogy a kisebbségben lévő tudósoknak van igaza, és nincs semmilyen sötét anyag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!