A sötét anyag csak a galaxisokat tartja egyben vagy a naprendszerünket is?
Figyelt kérdés
2021. dec. 29. 08:28
1/5 krwkco válasza:
A Nap tömegvonzása megmagyarázza a bolygók pályáját. Nincs szükség a sötét anyag jelenlétének feltételezésére.
2/5 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm.
2021. dec. 29. 10:25
3/5 TappancsMancs válasza:
Kb ezt még nem tudják. Ez persze nem olyan érdekesen hangzó válasz. :) A világegyetem tömegszámításai szerint sok hiány van és ez lenne a sötét anyag - ami persze nem sötét, de jobban hangzik a tudomány számára, mint az, hogy ismeretlen. De szóval nem tudják. Kutatások vannak, nyomassák ... Vélhetően nem mérettől függ és nem csak nagyobb vagy nem csak lokálisabb távolságokban hathat, hanem inkább nyilván általánosan.
4/5 anonim válasza:
A galaxist tuti.
De a naprendszerben nincsen sok belőle! Nincsen sötét nap, vagy bolygó, mert ezek nem tapadnak. Úgyhogy a naprendszeren belül nem sok szerepe lehet.
5/5 anonim válasza:
Én úgy tudom, hogy a sötét anyag hipotézisére azért volt szükség, mert az extragalaxisok egyben tartásához nincs elegendő látható anyag. A mi naprendszerünk egyben tartására nem kell sötét anyag, tehát azt lehet feltételezni, hogy a csillagközi térben helyezkedhet el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!