Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az embereket még meddig...

Az embereket még meddig fogják Homo sapiensnek nevezni?

Figyelt kérdés
Honnan tudják, hogy mi még mindig ugyanaz a faj vagyunk, amely már negyedmillió éve is létezett?
2022. júl. 28. 21:37
1 2 3
 21/30 A kérdező kommentje:

"Miért nem azt emeled ki ,hogy “mert aztán sadam meg a többi ostoba felhasználó még beszopja a hülyeségeidet.""

Ezzel az állításommal egész pontosan mi a problémád? Köztudott, hogy GYK-n a legtöbb válaszoló olyan buta, hogy kritika nélkül elhiszi az ide leírt dolgokat. Ne magadból indulj ki. Te is tudod, hogy minden második ember IQ-ja 100 alatt van.

"Tudtad jól ,hogy nyilván azt fogják válaszolni ,hogy attól ,hogy 2 szó hasonló még nem jelenti azt ,hogy közük van egymáshoz."

Az megintcsak nem nekem róható fel, hogy tudtam előre, milyen helytelen válaszokat fogtok adni. A sumér rokonság tagadása pedig tudományosan helytelen, ugyanis jelenleg semmilyen bizonyíték nincs rá, ami alapján magabiztosan tagadhatnánk. Valahonnan eredniük kell a magyaroknak, és a ma ismert Közép-Ázsiai eredet egyáltalán nem mond ellent annak, hogy azelőtt Mezopotámiában voltak.

Szóval a válaszomra tudományosan mindössze annyit lehetne mondani, hogy nem perdöntő, de akár helyes is lehet az etimológiai fejtegetésem.

"Vagy itt van ez a jelenlegi kérdés is. Tudod jól ,hogy nem lehet megválaszolni."

Mi az, hogy nem lehet megválaszolni? Többmillió éves csontokat be tudnak kategorizálni fajokba, de maiakat nem?

2022. júl. 30. 18:38
 22/30 Tevenyereggyarto ***** válasza:

“Köztudott, hogy GYK-n a legtöbb válaszoló olyan buta, hogy kritika nélkül elhiszi az ide leírt dolgokat. Ne magadból indulj ki. Te is tudod, hogy minden második ember IQ-ja 100 alatt van.”

Hát ezt nem kicsit túlzásnak érzem. Legalábbis én nem ezt tapasztalom, pláne nem azokkal kapcsolatban akiket leszólsz. Mindegy, ha akarod legyen így.

“Az megintcsak nem nekem róható fel, hogy tudtam előre, milyen helytelen válaszokat fogtok adni.”

Én azt láttam ,hogy a kérdés szempontjából nagyon is hasznos válaszokat kaptál.

Ez megint ilyen visszatérő jelenség nálad ,hogy ha nem olyan választ kapsz amilyet szeretnél akkor az egyből hamis, helytelen, “nem érted a kérdést” stb. Bár sokszor az is kérdéses ,hogy mit szeretnél.

“Mi az, hogy nem lehet megválaszolni? Többmillió éves csontokat be tudnak kategorizálni fajokba, de maiakat nem?”

Na látod, erről beszélek. Ki beszélt mai csontokról? Te a jövőre vonatkozóan tettél fel kérdést: “Az embereket még meddig fogják Homo sapiensnek nevezni?”

Te írtad: “meddig fogják”. Igaz ,hogy az alatta levő kiegészítésben az ezelőtti emberekről kérdezel, de a fő kérdés a jövőre vonatkozott. Ezért válaszoltam azt ,hogy amíg a tulajdonságaik ráillenek arra amit embernek nevezünk. Ha te ránézel egy élőlényre mi alapján döntöd el ,hogy az teknős, ló, hóvirág vagy ember? Hát megfigyeled s a jellemzői alapján nevezed valahogy*. A csontokkal is ezt teszik. Kielemezik, rekonstruálják az élőlényt stb s ha azok alapján ember akkor embernek fogjuk nevezni. A jövőben meg fene se tudja meddig fogjuk embernek nevezni magunkat s ha változtatunk akkor mi alapján stb.

*tudom, nem csak külső alapján lehet osztályozni az élőlényeket mert van genetika is amivel pontosabban lehet osztályozni. Csak ugye fosszíliáknál ez nem mindig játszik s ezért próbáltam általánosabban fogalmazni. Természetesen a “jellemzői/ tulajdonságai” részekhez odaveheted a genetikai tulajdonságokat/ jellemzőket is.

2022. júl. 30. 19:53
 23/30 A kérdező kommentje:

"Ezért válaszoltam azt ,hogy amíg a tulajdonságaik ráillenek arra amit embernek nevezünk."

Ezt egy óvodás is tudja. A releváns válasz az lenne, hogy mely tulajdonságok miatt mondják egyezőnek a mai csontokat és a negyedmillió éves csontokat.

2022. júl. 30. 20:01
 24/30 A kérdező kommentje:

"Ez megint ilyen visszatérő jelenség nálad ,hogy ha nem olyan választ kapsz amilyet szeretnél akkor az egyből hamis, helytelen"

Pontosan leírtam itt két kommenttel előbb, hogy miért helytelenek a válaszok. Szóval konkrét indokom van rá, nem pedig azért tartom helytelennek, mert nekem nem tetszik.

Ez nálatok visszatérő jelenség, hogy ráfogjátok a személyemre, hogy miért nem fogadom el a válaszaitokat. Egyik kérdésnél kb. hatszor leírtam, hogy szerintem miért nem léteznek elektronok, és sadam még a hatodik után is azt állította, hogy csak azért tagadom az elektront, mert nem tudom elképzelni.

Te pont ugyanezt képviseled. Leírtam konkrét érvekkel a 21-esben, hogy miért helytelenek a válaszok, majd te közvetlenül utána leírod, hogy csak azért tartom helytelennek, mert nem tetszik nekem.

2022. júl. 30. 20:12
 25/30 anonim ***** válasza:
100%
Bár különböző nyelveken az ember mindig embernek fogja magát nevezni, akkor is, ha az evolúciónak köszönhetően lesz csőre, szárnya vagy három heréje. A homo sapiens sapiens elnevezés bármikor kimehet a divatból, a világon senki sem hívja magát homo sapiens sapiensnek, hanem embernek (és minden nemzet a saját nevén nevezi magát embernek). Mégis miből gondolod, hogy az egyik napon felkelnek az emberek, végignéznek magukon, és egyszer csak eldöntik, hogy onnantól kezdve nem embernek, hanem csőrösnek fogják hívni magukat? Biztos vagyok abban, hogy a maga korában a homo erectus is embernek hívta saját magát, mit sem tudott arról, és nem is érdekelte az, hogy a belőle származó homo sapiens mennyire hasonlít rá.
2022. júl. 30. 20:19
 26/30 Tevenyereggyarto ***** válasza:

“Egyik kérdésnél kb. hatszor leírtam, hogy szerintem miért nem léteznek elektronok”

Na mindig tanul valami újat az ember. Azt nem tudtam ,hogy az elektrontagadó is te vagy. Így méginkább körvonalazódik a kép s méginkább tudom ,hogy semmi értelme veled szóba állni. Tudod a “szokásost”, ha körülötted mindenki hülye s egyedül te vagy helikopter akkor el kellene gondolkozni rajta ,hogy talán mégsem az egész világban van a hiba. Leírhatod ,hogy szerinted miért nincsenek elektronok csak éppen ez nem azt jelenti ,hogy igazad van. De nyugodtan játszhatod tovább a polihisztort aki jól feltalálja a spanyol viaszt s kioktatja az elmúlt évszázadok tudósainak ezreit.

2022. júl. 30. 20:21
 27/30 anonim ***** válasza:
100%

Tevenyereggyarto:

Hagyd a kérdezőt, egy igazi troll. Szerinte nem léteznek elektronok (bár tudnám, hogy akkor hogy létezhet olyan, hogy elektromosság), de azon túl menve nem léteznek atomok, molekulák, sőt te sem létezel, ő sem, meg én sem.

2022. júl. 30. 20:32
 28/30 A kérdező kommentje:

"Tudod a “szokásost”, ha körülötted mindenki hülye s egyedül te vagy helikopter akkor el kellene gondolkozni rajta"

Tudom a szokásost, de nem tudok vele mit kezdeni; minden jel arra mutat, hogy körülöttem mindenki hülye.

Sajnos nem tudok mást gondolni olyan emberekről, akik fizikából kioktatnak engem, de annyi fizikai ismeretük sincs, hogy az elektron valószínűségi modellje nem a valóság (még a fizikusok szerint sem), hanem csupán egy leírás. Már az inkvizíció papjai is értették, mi az hogy a fizika csak egy leírást ad, nem a valóságot mondja meg.

2022. júl. 30. 20:59
 29/30 Tevenyereggyarto ***** válasza:

“minden jel arra mutat, hogy körülöttem mindenki hülye.”

Akkor ideje lenne kicsit magadba fordulni. Ebben segíthet pszichológus (nem sértés. Komolyan mondom).

“hanem csupán egy leírás”

S nem létező dologról hogyan csinálsz leírást, modellt? Hogyan számolsz vele? Hogyan méred bárhogy bármilyét? Sehogy. Ha az elektron nem létezne az már régen feltűnt volna a nálunk okosabbaknak s egyszerűen ma a tudomány nem beszélne olyanról ,hogy elektron ha egyszer nincs. De van! De nyugodtan publikálhatod nevesebb tudományos szaklapokban a kutatásaidat. Ha ott is “mindenki hülye” akkor tényleg baj van, de nem mindenki mással. Addig is mellőzd a GyK-t, elmondásod szerint úgy sincs sok értelme itt lenned 🤷

2022. júl. 30. 21:27
 30/30 anonim ***** válasza:
De miért nincs itt olyan lehetőség, hogy "közösségi kitiltás" meg miért nem lehet a kérdést, és a kérdező "válaszait" minősíteni?
2022. júl. 30. 21:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!