Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha létezik kémiai evolúció és...

Ha létezik kémiai evolúció és minden komlpex élőlény gyakorlatilag atomi elemekből épült fel mára, az nem bizonyítja az epigenetikai fejlődést?

Figyelt kérdés
A semmiből nem lehet valami, tehát ahhoz, hogy szelekció valósuljon meg (az evolúció alaptétele), először kellenek komplex szervezetek, amikből egyáltalán megvalósulhat a kiválasztódás. Mikor az egyes kémiai elemek kapcsolódni kezdenek, az nem tekinthető egyfajta epigenetikai modellnek?

2022. júl. 18. 14:57
1 2 3
 11/23 sadam87 ***** válasza:
81%

"De mi van, ha nagyon hosszú távon (aminek vizsgálatára még nem nyílt lehetőségünk, hiszen alig pár száz éve tudjuk valóban vizsgálni a fejlődésünket) ezek a kifejeződések genetikai szinten állandósulnak, stabilizálódnak? "

De mi van, hogyha nem? Meg főlge mi volna, hogyha elmesélnéd, hogy ezt hogyan is képzeled! Mert már elég sokat tudunk az epigenetikai kódolásról, és azért az is eléggé feltűnt volna, ha ez űt tudna íródni a genetikai kódba. Szóval nagyon érdekelne, hogy ezt hogyan képzeled mégis el!

" Másik példa: vajon az összes ázsiai őse elpusztult, akinek nem volt "húzott" szeme (a homokviharok miatt) vagy egyszerűen csak szervezetileg alkalmazkodtak a körülményekhez és már az az ázsiai is húzott szemmel születik, akinek már az ükapja se látott homokvihart? "

Mégis miért kellett volna elpusztulniuk??? (Illteve előbb-utóbb persze meghalnak, de gondolom, itt arra próbálsz célozni, hogy utód nélkül.) A szervezetileg való alkalmazkodást meg végképp nem tudom elképzelni, hogyan gondolod. Szerinted ha sokáig él egy európai vagy afrikai ember Kelet-Ázsiában, akkor előbb-utóbb "húzott" lesz a szeme??????

A feketés példa is teljesen értelmetlen. Észak-Amerikába elég sok afrikait vittek rabszolgának. Annyira nem pusztultak ki.

"De ha kimutatják, hogy a londoni taxisok közt megnövekszik annak az agyterületnek a teljesítménye, amelyik a tájékozódásért felelős, akkor miért ne feltételezzük, hogy (amennyiben elhisszük azt a pszichológailag bizonyított tényt, hogy az intellektus öröklődő) továbbadódik apuka szerzett képessége?"

Azért, mert elég jól kimutathatóan nem így működik a vilég.

2022. júl. 19. 12:02
 12/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm! Nem kell három felkiáltójel a mondatok végére :)

Igen, én is tudom, hogy vannak kimutatottan epigenetikai úton átörökített képességek/tulajdonságok. Ez annyit jelent, hogy nincs kizárva ez a mechanizmus. A feketékkel kapcsolatos példád engem igazol, nem? Ha ugyanis afrikai népek indultak el észak felé, a szelekció által talán csak a fehér egyedek maradtak életben, de kérdéses, hogy miért, ha a feketék is képesek elérni a reprodukciós időszakukat. Ha az agyi képességek öröklődnek, akkor a szerzett agyi fejlődés mégsem? Megnő a szürkeállománya az egyednek adott agyterületen, viszont azt nem örökíti tovább, csak az "eredeti" állapotot?

2022. júl. 19. 13:40
 13/23 sadam87 ***** válasza:

"Igen, én is tudom, hogy vannak kimutatottan epigenetikai úton átörökített képességek/tulajdonságok. Ez annyit jelent, hogy nincs kizárva ez a mechanizmus."

Valóban nics kizárva, de nem úgy működik, ahogyan te gondolod.

"A feketékkel kapcsolatos példád engem igazol, nem?"

Nem.

"Ha ugyanis afrikai népek indultak el észak felé, a szelekció által talán csak a fehér egyedek maradtak életben"

Nem csak a fehér egyedek maradtak életben...

"de kérdéses, hogy miért, ha a feketék is képesek elérni a reprodukciós időszakukat"

... így ez már nem is kérdéses.

"Ha az agyi képességek öröklődnek, akkor a szerzett agyi fejlődés mégsem?"

Alapvetően nem. (Amiről én is írtam, és te is, az létezik, de azért nem az az alapvető mechanizmus.)

"Megnő a szürkeállománya az egyednek adott agyterületen, viszont azt nem örökíti tovább, csak az "eredeti" állapotot?"

Igen.

2022. júl. 19. 13:50
 14/23 A kérdező kommentje:
A melanin termelődése akár lehetne ilyen is, ha a példánál maradunk. Mindenkinek ugyanannyi melanocitája van, mint tudjuk, de hogy azok mennyire működnek aktívan, meghatározza a bőrszínt. A pigmentsejtek milyen alapon működnek így? Valakinek alapvetően "lustábbak" vagy alkalmazkodtak a mást kívánó környezethez? Hiszen nem szűntek meg létezni, csak nem működnek.
2022. júl. 19. 13:52
 15/23 A kérdező kommentje:
Ahhoz képest, hogy a feketék is életben maradtak északon, nem sok maradt :)
2022. júl. 19. 13:55
 16/23 sadam87 ***** válasza:

"A melanin termelődése akár lehetne ilyen is, ha a példánál maradunk."

Akár lehetne, csak nem az. (Pontosabban nyilván az öröklődés elég komplex dolog, szerepet játszhatnak benne epigenetikai hatások is. De tudtommal ilyet nem mutattak ki a bőrszín esetén. A bőrszín földrajzi eloszlása remekül magyarázható "hagyományos" darwini evolúcióval is.)

Az elég jól kimutatható, milyen gének mely mutációi feleősek a különdböző bőrszín típusokért.

[link]

"Ahhoz képest, hogy a feketék is életben maradtak északon, nem sok maradt :)"

Már bocsáss meg, de te tisztában vagy vele egyáltalán, hogy hogyan működik az evolúció?

2022. júl. 19. 14:09
 17/23 A kérdező kommentje:
Persze, nem látom az ellentmondást ebben egyelőre.
2022. júl. 19. 15:29
 18/23 sadam87 ***** válasza:
61%
Akkor tanulj még egy kis biológiát.
2022. júl. 19. 17:31
 19/23 A kérdező kommentje:
Folyamatban van, attól még nem látom, miben cáfol engem a nagyszerű wiki :)
2022. júl. 19. 18:45
 20/23 sadam87 ***** válasza:
100%

Mivel a kérdésed és a megjegyzéseid alapján sem azzal nem vagy igazán tisztában, mi az az epigenetika, sem azzal mi az az evolúció, ezért nem meglepő. Ezért mondtam, hogy ha szeretnéd érteni ezt a témát, akkor tanulj biológiát.

A wikipedia leszólása meg nagyn ügyes, mondjuk stílusosabb volna, hogyha fogalmad volna róla, miről is van ott szó. De tessék, tudok adni szakmai forrást is:

[link]

2022. júl. 19. 19:06
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!