Miért igaz ez a "tétel"?
Módosult változó néven hallottam.
Van 3 ajtó, egyik mögött értékes jármű, másik kettő mögött semmi.
Választ egyet az ember.
Nem azt mutatják meg, amit választott, hanem egy másikat.
Nincs mögötte semmi.
Ekkor jön ismét a választás lehetősége, és ha most nem az eredeti ajtóra mutatok, akkor 2* annyi az esélye.
Miért?
Ebben a formában nem igaz a tétel.
Kell hozzá az is, hogy ismerd hogy _hogyan_ nyitják ki a másik ajtót.
Ha a másik ajtót úgy nyitják ki, hogy tudják hogy mire mutattál, és tudják hogy mi mögött mi van, és minden esetben kinyitnak egy üres ajtót, akkor egyszerű a válasz:
1/3 eséllyel ott van az autó ahova mutattál, és 2/3 eséllyel a másikban, hiszen ezt adja a játék.
De ha például random nyitják ki az ajtót (és az is lehet hogy a te ajtódat nyitják ki, vagy hogy az autós ajtót nyitnak ki), akkor az, hogy kinyitnak egy üres ajtót nem árul el új információt a te ajtódról.
Fuu én megmondom az őszintét nem értem.
Van 3 ajtó, 33%.
Oké.
Kiesik egy, akkor 50%-50%.
Nem értem miért adódik hozzá a másik ajtóhoz a nyerés?
Nézzünk meg egy másik példát.
Van 100 ajtó, tehát 1% esélyem van.
Na most ugyan így elkezdjük kizárni, akkor a vége az lesz, amikor van két ajtó, hogy az eredeti 1%, a másik meg 99%?
Azért ez elég abszurd.
Köszönöm a válaszokat.
"Kiesik egy, akkor 50%-50%."
Nem 50%-50% lásd fentebbi válaszokat.
"Nézzünk meg egy másik példát.
Van 100 ajtó, tehát 1% esélyem van.
Na most ugyan így elkezdjük kizárni, akkor a vége az lesz, amikor van két ajtó, hogy az eredeti 1%, a másik meg 99%?"
Ha van 100 ajtó 1% az esélyed hogy eltalátad. Ez után megmutatnak 98 rossz ajtót, azt semmiképpen amit választottál ha jó ha nem. Ekkor marad 2 ismeretlen. Igen ekkor 99%, hogy a másik lesz a nyertes.
> Na most ugyan így elkezdjük kizárni, akkor a vége az lesz, amikor van két ajtó, hogy az eredeti 1%, a másik meg 99%?
_Ha_ olyat játszol a játékvezetővel, hogy rámutatsz egy ajtóra, és ő utána biztosan kinyit 98 másik ajtót, akkor igen.
Az történik, hogy rámutatsz egy ajtóra. Ha üresre, akkor a játékvezető kinyitja neked az összes többi üres ajtót, és csak az autósat hagyja meg (mást nem tehet). És hát 99% eséllyel üresre mutattál.
> Azért ez elég abszurd.
Nem az.
@22:32
Az mindegy hogy kötelező e. Az nem mindegy hogy melyik történik meg előbb. Előbb választ egyet a játékos és utána lesz az előbbiek szerint elmondottak szerint 98 másik ajtó kinyitva vagy előbb kinyitja a játékvezető a 98-at és a maradék kettőből ez után választ a játékos. Feltételes valószínűség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!