Miért nem tűnt el a butaság az emberi evolúció során?
Nagyon okos vagy, hogy megtiltanád a 100-as IQ alatti egyének gyereknemzését, csak abba pont elfelejtettél belegondolni, hogy ők azok, akik miatt az értelmiségiek 10féle kaviár közül válogathatnak, ha úgy tetszik nekik. Szerinted ha csak azok dominálnának a társadalomban, akik szellemi munkát végeznek, akkor ki törölné fel a sz*rt az utcákról, kik dolgoznának a gyárakban?
Értem, hogy túlnépesedés van, de arra nem az a megoldás, hogy elvesszük az emberektől a reprodukciós jogokat.
Mondjuk ebbe így nem gondoltam bele. Nem tudom, mit kellene akkor tenni. De jobb lenne egy olyan társadalomban élni, ahol csak átlagos és átlag feletti intelligenciával rendelkező emberek élnének. És nem leteznének a buta emberek.
Az a helyzet, kérdező, hogy a problémák nem ennyire egyszerűek.
Az élővilágban mindig és mindenhol a kiemelkedő képesség terjedt el.
De ez nem csak egyféle képesség lehet.
Az emberiséget ALAPVETŐEN az ész vitte előre... de emellett nem mindegy, hogy ki mennyire erős, szívós, szorgalmas, strapabíró, kreatív vagy monotonitástűrő (mindkettő lehet előnyös), menyire bírja a betegségeket, mennyire hízékony (minél jobban, annál jobb volt régen), mennyire termékeny, stb.
Ebből nem ragadhatod ki csak az IQ-t, mert annak rossz vége lesz!
Tudom ,hogy könnyű a fotelból okoskodni de szerintem lehet többre mennénk mondjuk megfelelő oktatással/ felvilágosítással, fogamzásgátló módszerek “népszerűsítésével”/ olcsóbbá tételével, életkörülmények javításával stb. Aztán mindenki annyi gyereket vállal amennyit akar illetve amennyit tisztességesen fel tud nevelni. Mondjuk nem árthat valami “ajánlott mennyiség” ami akár országonként/ régióként egy kicsit változhat. Az ilyen családi segély félékkel is óvatosan kellene bánni mert biztos nem egy olyan van akik azokra hajtva gyártják a gyerekeket.
Megvonni bizonyos szempontok szerint (nem csak IQ szerint) a szaporodáshoz való jogot még nem is lenne hülyeség, csak épp a kivitelezés nem egyszerű. Na meg biztos nem egy esetben ütközne etikai/ jogi stb kérdésekbe ahol nem lenne egyértelmű ,hogy az illetőt jogosan fosztottuk meg ettől a jogától.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!