Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A banán vagy a kávé kihalása...

A banán vagy a kávé kihalása súlyosabb...?

Figyelt kérdés
...az emberiségre nézve.

2022. máj. 23. 20:07
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a banán nagyobb probléma lenne.
2022. máj. 23. 20:17
 2/13 anonim ***** válasza:
86%
A banán a világon negyedik legfontosabb élelmiszer a rizs, a kukorica és a búza után. Szerinted?
2022. máj. 23. 21:58
 3/13 TappancsMancs ***** válasza:
65%
Mindkettő jajj lenne. A banán finom és tápláló, a kávé frissít. Az étkezés azért fontosabb az biztos, de pótolható más növényekkel is.
2022. máj. 23. 23:16
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
A banán több helyen alapvető élelmiszer, a kávé mindenhol élvezeti cikk. Ezzel nagyjából meg is adtam a választ.
2022. máj. 24. 10:27
 5/13 TappancsMancs ***** válasza:
100%

A banán nekem gyanús volt negyediknek és rákerestem, de így is nagyon ott van.

1 - Kukorica - 873 millió tonna

2 - Rizs - 738 millió tonna

3 - Búza - 671 millió tonna

4 - Burgonya - 365 millió tonna

5 - Manióka - 269 millió tonna

6 - Szójabab - 241 millió tonna

7 - Édesburgonya - 108 millió tonna

8 - Yams (jamgyökér) - 59,5 millió tonna

9 - Cirok - 57,0 millió tonna

10 - Főzőbanán - 37,2 millió tonna

Ennek az első tíz alapvető tápláléknak csak a főzőbanán csupán 1,18%-a. Így már kevésbé tűnik katasztrófának, de ebben még nincs benne az, hogy esetleg vannak régiók, ahol nem fogyasztanak mellette mást is. Nem tudom, de szerintem a legtöbb helyen ahol főzőbanánt esznek ott azért van még mellette a rizs, vagy egyebek és tudják pótolni mással. Gondolom. Azt persze nem mondom, hogy ne okozna nehézségeket a banán kiesése.

A kávé is pótolható teával - elvileg. Vagy mesterségesen előállított koffeines italokkal, mint az energia italok. Azért még így is a banánra szavazok.

-----

[link]

2022. máj. 24. 13:05
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

A népszerű nemesített banánfajták egyszer már majdnem kihaltak, sőt, kb. eltűntek. Akkor nemesítették ki a most elterjedt cavendish fajtát. Korábban jóval többféle volt.

[link]

"legrosszabb esetben a vadon termő Arabica 2080-ra kihal. Az Arabica egyike annak a két féle babnak, amelyből kávét készítenek, s messze a legnépszerűbb. A globális kávépiac 70 százalékát adja."

[link]

Ami még érdekes lehet, az a kakóbab.

[link]

2022. máj. 24. 13:24
 7/13 anonim ***** válasza:
93%
...Mármint kakaóbab. :) (Csokoládé és társai.)
2022. máj. 24. 13:26
 8/13 TappancsMancs ***** válasza:
90%

Csoki se lesz? :) Ne mááár! :)

Tényleg az is ilyen kérdés.

Majd meglátjuk a riogatás mennyire volt valós.

2022. máj. 24. 14:50
 9/13 anonim ***** válasza:
95%
Lehet, hogy a dédunokáinknak a csokoládé olyan ritka és drága lesz, mint most pl. a szarvasgomba. :(
2022. máj. 24. 18:42
 10/13 anonim ***** válasza:
#5 A főzőbanán mellett még a desszertbanán is "nagyon ott van" (amivel a hivatkozott anyag valamiért nem számol), lévén abból vagy háromszor annyit termesztenek...
2022. máj. 24. 23:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!