Azt hogyan kell értelmezni, hogy a banán és az ember DNS-e megegyezik, a majommal meg nem?
Ezt hol olvastad?
Úgy tudom, egy csimpánz (a legközelebbi rokonaink) és egy ember génkészlete körülbelül 97%-ban egyezik meg, (de olvashatunk 90-99 százalékos megegyezésekről is).
Ezzel szemben a banánokkal olyan 40-50 százalékos a hasonlóság napjaink álláspontjai szerint.
😂
2016. jan. 25. 04:57
https://www.gyakorikerdesek.hu/egyeb-kerdesek__humor__753004..
😂
2016.09.12. 09:01
Tudomány - Ön 99,9%-ban Orbán Viktor, és 60%-ban banán [link]
Az enyém a majonéz Jézus utolsó vacsoráján.
Mondá Jézus egyétek a kenyeret, mert az Én testem.
Igyátok a bort, mert az Én vérem.
Kenjetek majonzézt a kenyérre, mert az Én...
A növényektől kb milliárd éve külön úton fejlődünk. A csimpánztól csak kb hatmillió éve. Amennyiben nincs vmi óriási tévedés a földtörténeti kormeghatározásokban. De a ~6M vs ~1Mrd arány szépen kijön abból (is), hogy összevetjük génkészleteink hasonlóságát. És itt azért nem csak olyan hasonlóságra kell gondolni, mint amit feljebb írtak, hogy két tökidegen írásműnek ugyanazok a betűi.
Nyilván a génszekvenciák összehasonlító vizsgálatában is benne lehetnek elvi, módszertani hibák. Eleve ki, hogyan értelmezi a hasonlóságot, milyen hasonlóság utal egyáltalán evolúciós rokonságra, mi az összefüggés a hasonlóság számszerűsített mértéke és a millió években kifejezett evolúciós távolság között.
Tény, hogy egy banánfára mondhatni nem hasonlítunk ránézésre, de sejtszinten már igen, azalatti, főleg molekuláris szinten viszont nagyon is. És ez utóbbi elég jelentős tény ahhoz, hogy igaz legyen az idézett felerészbeni hasonlóságunk.
Ha pedig egy banánfára (vagy bármely növényre) ennyire hasonlítunk, akkor egy csimpánzra olyan mértékben, hogy utóbbiaktól a különbözőségünk úgyszólván csak nekünk tűnik fel, talán még egy macska vagy ló is majdnem egynek vesz minket velük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!