Ki tudom találni az univerzum legnagyobb sebességét?
Például a müonok is gyorsabbnak tűnnek mint a fény, még is nem gyorsabbnak mondjuk őket, hanem úgy nyújtják a teret és az időt, hogy gyorsabbnak tűnnek.
Tehát annak ellenére, hogy a sebességet a v=s/t -vel számoljuk ki és világos, hogy megjelennek idelent is a müonok, mégsem ezt a nagyon egyszerű számítási módot használjuk, mert lehetetlennek tartjuk, hogy túlélik az utat. És ezért ki van találva, hogy itt a müonokra ilyen hosszcsökkentő, meg idő nyújtó hatások hatnak a sebességének fénysebességközelisége miatt.
Lehet-e kitalálni egy másik túlléphetetlen sebességet, amely szintén egyforma minden inercia rendszerben?
Most így kitaláltam egy sebességét amely 10 m/mp, minden inerciarendszerben egyforma, és ez az univerzum legnagyobb sebessége. Legyen a neve labdasebesség.
Például megpróbálok eldobni egy labdát körülbelül 10 méter/mp sebességgel, de ha véletlenül gyorsabbnak látom a labdát, akkor azt mondom rá, hogy nem is ment gyorsabban, hanem csak úgy csökkentek a hosszok, meg úgy torzult az idő, hogy én azt gyorsabbnak láttam. És minden, ami gyorsabbnak tűnik a labdasebességnél, igazából nem is megy gyorsabban, csak úgy nyújtja a teret és az időt.
Mi a bizonyíték arra, hogy képtelen vagyok kitalálni egy ilyen sebességet?
Abban igazad van, hogy nem tudjuk miért pont annyi egyes fizikai állandók (például a fénysebességnek nevezett maximális sebesség) értéke, amennyi. Ezeket mérésekkel lehet meghatározni, illetve más mért dolgokból kiszámolni.
A fénysebességet például vagy megméred közvetlenül, vagy például megméred egy elektromágneses hullám frekvenciáját és hullámhosszát, és ezekből kiszámolod.
"de tényleg nem lehet kitalálni a kérdés módját a kérdésből"
Akkor talán érthetőbben kellett volna megfogalmazni, nem?
#11 : Köszönöm a válaszod!
Az elektromágneses hullám frekvenciáját is a fény sebességéből számítjuk ki.
Tehát oda is behejettesíthetsz egy akármilyen konstans számot, és ugyan úgy visszanyered a behelyettesített konstanst.
,,Akkor talán érthetőbben kellett volna megfogalmazni, nem?"
Akkor talán kérdezz vissza, nem?
Másszóval visszaszámolni csak olyasmiből tudod a fény sebességét, amiben már benne van. Sajnos azt csak mérni lehet. És maga a mérés sem egyedülálló fotonok sebességét méri, mivel a fényt csak úgy tudjuk vizsgálni, hogy az útjába állítunk valamit. Mind ezen túl, egy irányba még soha senki nem mérte meg a fény sebességét, hanem csak az oda-vissza utat. Tudom hogy ez normális körülmények között nem nagy dolog, de ha egy olyan sebességről beszélünk, amely ennyire eltér a józan paraszti észtől, lehet hogy fontos lenne tudni mekkora a sebessége csupán az ,,oda" úton.
Tegyük fel, hogy valaki trigonometriai függvényekkel próbálná visszafejteni a fény sebességét. A trigonometriai függvényekkel úgy mint szinusz, koszinusz, és tangens, valójában arányszámokat számolunk ki, így azokból sem derülhet ki a fény sebessége anélkül, hogy eleve feltételeztünk volna egy legnagyobb sebességet az univerzumban. Így ilyen szempontból is behelyettesíthetek egy akármilyen számot a fénysebesség értékének.
Létezik-e ellentmondás a fenti állításaimmal kapcsolatban?
{\displaystyle c={\frac {1}{\sqrt {\varepsilon _{0}\mu _{0}}}}\ .}
ahol ugye:
mű0=4pi*10^-7 mágnesess állandó és
epszilon0 =2,782*10^-11 elektromos állandó
nem valami ilyesmire gondoltál?
Bocsi, nem sikerült bemásolnom a normálisan kinéző képet, tehát:
c=1/sqrt(mű0*epszilon0)
ahol ugye:
mű0=4pi*10^-7 mágnesess állandó és
epszilon0 =2,782*10^-11 elektromos állandó
Köszönöm szépen a válaszod!
Először is a mű az egy tenzor, absztrakt szorzó.
Másodszor, mágneses permeabilitás:
Például (B = mű * H) nagyjából azt jelenti, hogy egy olyan közegben szeretném a mágneses indukciót kiszámolni - a mágneses térerősséggel - amelyben a legnagyobb sebesség a fény sebessége. Ezt te is leírtad c = egy per gyök(mű*epszilon).
Azonban, ha c helyére egy másik legnagyobb sebességet helyettesítek be a te képletedben - mivel mű egy tenzor ez megtehető - teszem azt L = Labda sebesség azaz L = 1/gyök(mű*epszilon), akkor a (B = mű * H) az meg mutatja mennyi a mágneses indukció egy olyan térben, amelyben a legnagyobb sebesség az L (= labda sebesség) méghozzá a mágneses térerősség (H) alapján.
Nem jutottunk sehová, de köszönöm ezt a nagy megpróbáltatást, igen élvezhető volt utána járni a dolgoknak.
Nem zárom le a kérdést, még lehet próbálkozni.
Én nem értem a problémádat jelenleg, 2 egyetemes állandó (vákuumban), aminek felhasználásával kitudod fejezeni a fénysebesség értékét, a fény meg ugye vákuumban közlekedik a leggyorsabban (tudtommal).
Javíts ki, de szerintem egyik állandót sem a fény sebességével határozták meg innentől kezdve a kérdésed megválaszolásra került (13#).
Kedves #17,
A kérdésem azért nem került megválaszolásra, mert a mű az tenzor.
Rögtön ki is fejtettem a #16-ban hogy ez miért fontos, és hogy hogyan működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!