A Chicagoról készült kép bizonyítja, hogy a Földnek nincs, vagy nem akkora a görbülete, mint ahogy ma gondoljuk?
#2 Nem, mit jelent ez a fogalom?
Egyébként egy barátom küldte el a videót, rögtön visszaküldtem neki egy válaszvideót is, de magát ezt a Chicago-jelenséget, hogy miért nem látszik a görbület, ezt nem tudtam megmagyarázni.
Az a gond, hogy az, hogy Michigan, az egy eléggé nagy terület, ahogy a Michigan tó is. A képek meg a fene tudja, hogy pontosan hol is készültek pontosan. Illetve…
A videó leírásában van ez a kép:
Ha az ember kicsit körbenéz a térképen, akkor ez Michigan Cityben készült, jól felismerhető a világítótorony. Tehát nem Stevensville-től, hanem Michigan Citytől kell nézni a távolságot, ami így már csak kb. 62 km. Ráadásul szemmel látható, hogy a vízfelszíntől mérve 11 méter magas világítótorony felülről látszik a képen, saccra is kb. 40–50 méter magasból készült a felvétel, de számoljunk csak 40 méterrel. Ha ezeket az adatokat írod be a videóban is használt görbültségi kalkulátorba ( [link] ), akkor mindjárt csak 122 méter a látómagasság. Tekintve, hogy Chicago legmagasabb épülete a Willis Tower antennák nélkül is 442 méter magas, és nem a vízben áll az alja, illetve a CNA Center 183 méteres épületének alig a fele látszik, a kép reálisnak tűnik, összhangban van a Föld görbületével.
Na, elkövettem azt a hibát, hogy nem néztem végig a videót. A délibáb felvetés az valóban csacskaság. Ami érdekes, az a 2:51-nél látható kép, aminek részben megvan a helyszíne. Az valóban Stevensville-ből látható, amit én Chicagotól 91 méternek mérek. Viszont egy dombtetőről készült a kép, ez oda is van írva. Ott meg vannak a víz felszínéhez képest 50–60 méter magas dombok is. Ha a görbületi kalkulátorba nem 1,7 métert írsz be – amit a videó készítője tett, és ami akkor lenne igaz, ha a cipőd orra a parton beleérne a vízbe –, hanem 55 métert, akkor 326 méter adódik a látható magasságnak. Még onnan is látható nem egy felhőkarcolónak a felső része, a legmagasabb felhőkarcolóból legalább 120 méternyi. (Nem tudom Chicago azon része milyen magasan van a vízparthoz képest, mert ugye a görbületi kalkulátorral a vízszinthez képesti magasságot tudjuk számolni.)
De nézzünk rá máshogy erre a videóban a 2:51-től látható képre. Úgy mindenféle számítgatás nélkül is azt látjuk, hogy nem Chicago város egésze látható, hanem kvázi csak a város teteje. Úgy ránézésre is ez inkább igazolja a Föld felszínének görbületét, mintsem cáfolná.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!