Élő szervezetek esetében is megfigyelhető hőtágulás? Ha igen, akkor hogyan és milyen mértékben? Ellenkező esetben miért nem?
Szemléltessük: nyújsd ki a kezed, tedd egymás mellé, elvileg egyenlő hosszúságú. Most egyik kezed kezd hajlítgatni fél percig, a másikat hagyd nyújtva. Hasonísd össze megint, és láss csodát;)
Ez a kisérlet azt szemlélteti, hogy az élő szervezetek rugalmasak (egy kis izommunka is változtat rajta, de pl reggel is magasabbak vagyunk, mint egy este), nem olyan merevek, hogy te érdemben hőtágulást figyelhes meg rajtuk.
Maradjunk abban, hogy a maghőmérsékleted 36 fok éjjel-nappal, télen-nyáron.
Ezek után miféle hőtágulásról beszélsz? A perifériális testrészek sem nagyon változnak 10 foknál többet.
Élő szervezet nem csak az állandó testhőjű állatok, hanem gombák, növények, és "egyéb állatok is"!
Nem azért, én is írtam volna, hogy emberen, emlősön, madáron biztos nincs hőtágulás, de a többin nem tudom. Valószínűleg nem olyan mértékű, hogy az az élőlényeket károsítsa, hiszen akkor mondjuk a csigák háza is elrepedne minden télen...
A változó hőmérséklető állatok maghőmérséklete is legfeljebb 20-30 fokot ingadozhat... talán amelyik téli álmot alszik, vagy meg is tud fagyni (úgy, hogy túléli), az többet.
A mészházak rugalmasak (próbáld csak ki: a csigaház is kicsit összenyomható), ezért nem fognak csak úgy eltörni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!