Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kondenzátorok kapacitása...

Kondenzátorok kapacitása mitől függ?

Figyelt kérdés
A kondenzátorok kapacitását illetően valaki el tudná nekem magyarázni, hogy MIÉRT lesz a fegyverzetek távolságával FORDÍTOTTAN arányos? Ebbe semmilyen logikát nem találok, de sajnos magyarázatot sem találtam rá!

2022. márc. 24. 22:00
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
Ja - hogy el ne felejtsem - ráadásul a kérdezőnek el lett egy füst alatt magyarázva az "elektromos kapacitás" és az "energiatároló kapacitás" fogalma közti különbség, hogy azt se keverje a későbbiekben - hisz egy technikai kondenzátornak ez a két alapparamétere egyformán fontos egy komolyabb elektromos berendezés méretezésénél.
2022. márc. 26. 09:51
 12/24 krwkco ***** válasza:
59%

"a lehető legszemléletesebben rávezeti a kérdezőt a kondenzátor paramétereinek a helyes értelmezésére."

A kondenzátor működésére lehet használni a rugót, mint analogiát.

Pl. [link]

De a kondenzátor kapacitásának és geometriai méretezésének kapcsolatára nem terjed ki ez az analogia. Nincs szemléletes kapcsolat a fegyverzetek távolsága és a rugó vastagsága között.

Ismétlem:

"Azt írod, hogy ha a rugót vékonyabbra vesszük, az ugyanaz, mintha a fegyverzeteket közelítenénk. De miért ugyanaz? Azért mert az engedékenység és a kapacitás is növekszik? Azt használod fel a bizonyításhoz, amit bizonyítani kellene."

2022. márc. 26. 09:53
 13/24 anonim ***** válasza:

#12 krwkco - esetünkben figyelembe kell venni, hogy itt egy kezdőnek kell bevezetést adni a témába, tehát bizonyos kisebb csúsztatások is elfogadhatóak didaktikai célzattal. Persze hogy ilyen értelemben csúsztatásnak számít, hogy az acél és a kondenzátorban felhasznált dielektromos munkaközeg között teljes párhuzamot vonok, hisz a kondenzátor munkaközegének jól megfelelhet a fizikai vákuum is - ami hétköznapi ember számára = "semmi"-vel.

De ha jobban belegondolunk, mégiscsak nagyon szemléletes párhuzamot vonni a rugóacél és a dielektrikum vékonyításánál fellépő paraméterváltozás között:

Ha az acélrugó vékonyabb, akkor a rá ható erő miatt könnyebben meghajlik. Ha a dielektromos közeg vékonyabb, ugyanolyan feszültségkülönbséggel rendelkező fegyverzetek kisebb vastagságon fejtik ki ugyanazt az (elektromos) erőhatást, tehát könnyebben elmozdíthatják a szigetelőben levő kötött töltéshordozókat (vagy dipólusokat), és így a kondenzátor hasonlóképpen kisebb (elektromos) merevségű - tehát (elektromosan) engedékenyebb lesz a rugóhoz hasonlóan!

2022. márc. 26. 11:15
 14/24 anonim ***** válasza:
74%

#10, én voltam a 9-es, én elismerem, hogy csak azon az elemi szinten értek a rugókhoz, amelyet a műegyetem villamosmérnöki karán tanítottak mechanikából, technológiából meg készülékekből. És nem is akarok jobban érteni, nem gépésznek mentem oda. Válaszom lényege, ostoba balfácán, nem rólam szól, hanem arról, hogy nem tudsz mutatni az elmúlt hatvan évből egyetlen olyan középiskolai tankönyvet, amelyben a rugóengedékenység kifejezés szerepel. Én nem dicsekszem, én tényt állapítok meg.

Egyébként nem pontoztalak le, mert ahhoz szürkeállománybeli partner kéne, kilométerekre süllyedjen más, én csak adtam egy lehetséges magyarázatot a pontozók indokaira. Az ilyent, aki nem böszme orrszarvú, megköszöni, nem pedig koholt vádakkal illeti az íróját. :D

És még egyszer a lényeg: A gyufa működését nem az atomerőművel kell magyarázni.

2022. márc. 26. 15:06
 15/24 anonim ***** válasza:

#14 - senki nem magyarázza itt a gyufát az atomerőművel, csak vannak ritkábban, vagy nem általánosan használt "terminus technicus"-ok, melyek idegesítenek egyes gyenge idegzetű entitásokat.

Például én külföldön élő magyarként jól tudom, hogy a szláv (szlovák, cseh, stb.) technikusok manapság is gyakran használják a "pevnosť" (szilárdság, merevség) és annak reciprokát a "poddajnosť" (engedékenység) fogalmakat a rugók paraméterére. Nekem is csak lebutított magyar középiskolás tankönyvem volt, ahol csak a semmitmondó "rugóállandó" fogalmat használták.

Persze kaptam már lepontozást a "fajlagos ellenállás" helyett a "fajlagos vezetőképesség" fogalmának használatáért, mely mértékegységének még nevet is adtak Siemens bácsi emlékére, az impedancia/admitancia fogalmak által kiváltott gyűlöletrohamokról meg már jobb nem is beszélni.

Slusszpoénnak meg lehet említeni, hogy az elektromos "kondenzátor" elnevezést egy teljesen hibás fizikai elképzelés alapján vezették be a hőskorban. Akkoriban ugyanis úgy gondolták, hogy az elektromosság azonosképpen "kondenzálódik" a leideni paklackban, mint a vízgőz a korabeli gőzgépek vízpermettel hűtött kondenzátorában.

A "kapacitás" fogalma sem túl szemléletes, hisz az sem olyan jelleggel bír mint egy tárolóedény térfogata, mely (bizonyos határok között) teljesen közömbösen viseltetik a beletöltött szubsztancia anyagmennyiségével és/vagy nyomásával szemben. Ily módon sokkal helyesebbnek adódna, ha a kapacitás fogalmát a technikai kondenzátorok maximális energiatároló képességére használnák!

2022. márc. 26. 15:48
 16/24 anonim ***** válasza:
48%

Nem érdekelnek a szláv nyelvi szokások.

Nem érdekel, hogy neked újdonság volt a fajlagos vezetőképesség, vagy az admittancia kifejezés.

Nem érdekel, hogy mi volt a kondenzátor név eredete. Tudni kell, milyen név alatt mit értünk, és nem pedig a jelentést nyelvészkedni.

Sőt, nekem még a kapacitás névvel sincs bajom, tudni kell, milyen név alatt mit értünk, és nem pedig a jelentést nyelvészkedni.

Ami a rugóállandót illeti, ha megfelelt egy országnak egyetemi szinten, a Budó: Kísérleti fizika kötetek alapján, hát nekem is.

2022. márc. 26. 18:38
 17/24 anonim ***** válasza:

16# (19:38) - neked van szövegértési készséged? Kinek volt "újdonság "a fajlagos vezetőképesség, vagy az admittancia kifejezés"? (Talán a hozzád hasonlóknak?)

A lényeg azonban az, hogy a 15-ös (18:48) válasz tanulságos (a kérdezőnek és másoknak is) és ezért értékes az idelátogatók számára - a 16-os (18:38) pedig értelmetlen akadékoskodás - melyből semmi hasznosat nem tudhat meg senki a témát illetően.

A tudomány és a technika fejlődik, ezért nagyon hasznos időről-időre tisztázni a szakkifejezések eredetét és a ritkábban használt változatok alkalmasságát is!

2022. márc. 26. 18:52
 18/24 krwkco ***** válasza:
74%

Az engedékenység, mint a rugóállandó repciproka, létező fogalom. Pl. itt is szerepel, mint compliance.

[link]

Bár a magyar szakzsargon inkább a "rugómerevség" kifejezést használja. És nem muszáj magunkat a középiskolai tankönyvek anyagára korlátozni.

Szerintem nem ezzel van a baj. Hanem azzal, hogy a kapacitás, töltés és feszültség viszonyát lehet szemlélteni a rugó-analógiával, de ez a párhuzam nem olyan mély, hogy a fegyverzetek közelítése és a rugó gyengítése között olyan logikai kapcsolat lenne, ami érdemi választ adna a kérdező kérdésére.

2022. márc. 26. 19:38
 19/24 anonim ***** válasza:
0%

kwrcko - régebben sokat fórumoztam az elektro-tanyán és többször futottam bele olyan esetbe, mikor az elektrotechnikai "szakemberek" a kondenzátor-rugó analógiával sem voltak tisztában!

Ehhez képest a 13-as (11:15) válaszomban eléggé egyértelmű ok-okozati összefüggést szemléltettem a dielektrikum vékonyodása és a kapacitás növekedése között. Egy kezdőnek ez messze jobb magyarázat mint a semmi, és később (talán) majd precízebb elképzeléseket fog alkotni a témáról.

2022. márc. 26. 19:55
 20/24 krwkco ***** válasza:
30%
Én már eléggé unom ezt a vitát és gondolom mások is. Ezért bár ki tudnám elemezni az ok-okozati összefüggést a 13-as hozzászólásodban, nem teszem.
2022. márc. 26. 21:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!