A Tesla-tekercs tetőkapacitása (Tórusz) mindegy hogy alufóliából vagy vasból készül?
A Tesla-tekercset nem ismerem, de van olyan hogy Fóliában sült töltött fasírttekercs amihez alufólia kell.
Fóliában sült töltött fasírttekercs
hozzávalók / 6 adag
Fasírt
70 dkg darált sertéshús (lapocka)
1 db zsemle (vagy a zsemle mennyiségének megfelelő kenyérsarka)
1 ek mangalica zsír (púpos)
1 közepes db vöröshagyma
1 db tojás
2 teáskanál fűszerpaprika (púpos)
1 csipet kakukkfű (jó nagy csipet )
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
2 gerezd fokhagyma (jó ducik)
1 ek mustár (púpos)
Töltelék
20 dkg füstölt sajt (szeletelve)
4 db tojás
15 dkg füstölt-főtt tarja (szeletelve)
2 teáskanál napraforgó olaj (kb.)
elkészítés
A zsemlét vagy kenyeret beáztatjuk langyos vízbe.
A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, a zsírban üvegesre pároljuk.
A darált húsba beletesszük a kinyomkodott zsemlét, a hagymát, az összepréselt fokhagyma gerezdeket és a többi hozzávalót.
Alaposan összegyúrjuk, kóstoljuk meg, hogy ízlésünknek megfelelő fűszerezettségű legyen. A sóval vigyázzunk, mert a tarja is enyhén sós.
4 db tojást keményre főzünk, megpucoljuk, és tojásszeletelővel karikákra vágjuk.
Egy kb. 60x40 cm-es alufóliát leterítünk, és ecsettel vékonyan megkenjük olajjal. Ráborítjuk a beízesített darált húst, és a tenyerünkkel kb. 2-3 cm vastagságúra, téglalap alakúra eltapicskoljuk.
A hús szélétől mindenhol kihagyva 4-5 cm-t ráterítjük a sajt felét, a füstölt tarját, a tojáskarikákat, majd befedjük a maradék sajttal.
A fólia segítségével feltekerjük. A fólia közepére igazítjuk a tekercset, csinosra formáljuk. Nagyon szorosan becsomagoljuk a fóliába. Úgy csomagoljuk be, hogy a ráhajtás felül legyen, a két végét megcsavarjuk (jó nagy szaloncukrot kapunk). A tepsibe úgy tegyük bele, hogy a sütési idő letelte után a fóliából forgatás nélkül ki tudjuk bontani.
Előmelegített sütőben min. 1 órát sütjük. A sütési idő letelte után kivesszük, óvatosan kibontogatjuk, egy kicsit emelünk a sütési hőfokon, visszatesszük a sütőbe, és a keletkezett pecsenyelével gyakran locsolgatva pirosas-barnára sütjük.
Hagyjuk egy kicsit kihűlni, végül ferdén szeletelve, tetszés szerinti körettel tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
#1 Válaszadó akkora hegyi troll vagy, hogy leborulok előtted:
- Mester taníts!
Én csak egy körözött recepttel tudlak megörvendeztetni.
- * - * - * - * - * - * -
Válasz nagyepf_MacGyver részére.
Általában nem szoktak vasalkatrészt tenni nagyfrekvenciás tekercs közelébe. (Veszteségek, elhangolás, stb.)
Az okok pontos megfogalmazását azokra bíznám, akik nálam jártasabbak a nagyfrekvenciás technikában.
Ferromágneses fémeknél (Fe, Co, Ni) nemcsak örvényáram okozta veszteség lép föl nagyfrekvenciás mágneses térben, hanem a mágneses hiszterézis is.
Közben eszembe jutott mikor teszünk acélt nagyfrekvenciás tekercsbe, vagy annak közelébe.
A tekercsvégtől mindenképp el kell rakni a tetőkapacitást annyira, hogy a tekercs mezeje könnyen szétfuthassaon alatta, ezért nem kritikus a dolog.
Nekem a tekercsvégtől egy átmérőnyi távolságra elhelyezett fehérbádog-konzervdoboz semmilyen észlelhető veszteséget nem okoz egy 60W-os kontinuális meghajtású gépen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!