Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kémiai egyensúllyal kapcsolatb...

Kémiai egyensúllyal kapcsolatban van kérdésem. Nem értem ezt a feladatot, mindent lerombol, amit eddig tudtam. Miért ebbe az irányba tolódik el az egyensúly?

Figyelt kérdés

CH4 + H2O <> CO + 3H2

Hogyan változik meg a CO koncentrációja a tartály térfogatának csökkentésére?

A megoldás szerint:

Nő a CO koncentrációja

"Ha a tartály térfogatát csökkentjük, minden komponens koncentrációja nő, ennek hatására az egyensúly balra tolódik, de ez csak csökkenti a zavaró hatást, így minden komponens koncentrációja nő (bár a CO anyag mennyisége csökken)."

Ezt nem értem. Azt hittem, ha a térfogatot csökkentjük, nő a nyomás, és ez a térfogat csökkenés irányába tolja el az egyensúlyt, tehát csökkennie kéne a CO koncentrációjának; de mégse így van.

...

2022. márc. 2. 12:21
1 2
 1/20 hollófernyiges ***** válasza:
Elég régen tanultam kémiát, de szerintem a reakció a nyomáscsökkenés irányába tolódik el, vagyis arra ahol négy gázmolekulából (1 szén-monoxid és 3 hidrogén) kettő lesz (1 metán és 1 víz). Ha a hőmérséklet 100 fok alatt van és a víz kicsapódik, akkor még inkább.
2022. márc. 2. 12:34
 2/20 A kérdező kommentje:
És ha így van, miért nő a CO koncentrációja?
2022. márc. 2. 12:41
 3/20 anonim ***** válasza:
51%

milyen koncentráció? miben mérik? mihez képest?

szerintem azért nem érted, mert ezt nem vetted figyelembe.

2022. márc. 2. 12:48
 4/20 A kérdező kommentje:

Elviszed a kérdésem egy nagyon rossz irányba. Mind a kérdés és a válasz egy feladatgyűjteményből váló. A válasz értelmezéséhez akartam segítséget kérni.

Kedves, hogy megpróbáltad, de ha valóban régen tanultad, nem hiszem, hogy neked kéne megválaszolnod.

2022. márc. 2. 13:00
 5/20 hollófernyiges ***** válasza:
100%
Mivel a térfogat csökken, a gázok koncentrációja (és nyomása) valóban nő és mivel a reakció balra tolódik, a CO mennyisége tényleg csökken (a hidrogénével együtt).
2022. márc. 2. 13:05
 6/20 krwkco ***** válasza:
100%

Ahogy 5-ös mondja.

Ha a térfogat x-szeresen változik (x<1) akkor minden gáz koncentrációja, aminek anyagmennyisége nem változik, 1/x-szer nagyobb lesz. Ugyanakkor, ha a gázállapotú CO mennyisége y-szorosan (y<1) változik, akkor a koncentráció változása y/x lesz.

Hogy y/x kisebb vagy nagyobb mint 1, azt a gázegyensúly kiszámításából lehetne megtudni. (Amiről fogalmam sincs, de Neked vagy másoknak lehet.)

2022. márc. 2. 13:29
 7/20 krwkco ***** válasza:
Vagyis reakcióegyensúly. Tényleg nem értek hozzá. :-)
2022. márc. 2. 13:31
 8/20 A kérdező kommentje:

De ez a feladat csak ennyi

Adott a reakció, amit leírtam és a kérdés

Nincsenek értékek

És a megoldás szerint a CO koncentrációja nő.

Amit idézőjelbe írtam, az is a válaszhoz tartozik a könyvben.

De ezt nem értem, hogy a térfofatcsökkenés, miért növeli meg a CO koncentrációját.

"Ha a tartály térfogatát csökkentjük, minden komponens koncentrációja nő, ennek hatására az egyensúly balra tolódik, de ez csak csökkenti a zavaró hatást, így minden komponens koncentrációja nő (bár a CO anyag mennyisége csökken)."

Idézőjelben van

Kérem, aki tudja, tényleg szánjon meg!

2022. márc. 2. 13:43
 9/20 krwkco ***** válasza:

"De ezt nem értem, hogy a térfofatcsökkenés, miért növeli meg a CO koncentrációját."

Azt hiszem, erre a választ a koncentráció definíciója adja meg. A wikipédia szerint a koncentráció nem a többi anyaghoz viszonyított mennyiséget jelenti. Az a molalitás, tömegtört vagy anyagmennyiségtört.

A koncentráció a wiki szerint a térfogategységre eső anyagmennyiséget jelenti az adott anyagból.

[link]

2022. márc. 2. 13:56
 10/20 A kérdező kommentje:

c=n/V

Ez nem segít

A számláló kicsi.

De a megoldás szerint nő, és ezt nem értem, hogy miért. És az indoklást, amit megadtak.

2022. márc. 2. 14:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!