Kémiai egyensúllyal kapcsolatban van kérdésem. Nem értem ezt a feladatot, mindent lerombol, amit eddig tudtam. Miért ebbe az irányba tolódik el az egyensúly?
CH4 + H2O <> CO + 3H2
Hogyan változik meg a CO koncentrációja a tartály térfogatának csökkentésére?
A megoldás szerint:
Nő a CO koncentrációja
"Ha a tartály térfogatát csökkentjük, minden komponens koncentrációja nő, ennek hatására az egyensúly balra tolódik, de ez csak csökkenti a zavaró hatást, így minden komponens koncentrációja nő (bár a CO anyag mennyisége csökken)."
Ezt nem értem. Azt hittem, ha a térfogatot csökkentjük, nő a nyomás, és ez a térfogat csökkenés irányába tolja el az egyensúlyt, tehát csökkennie kéne a CO koncentrációjának; de mégse így van.
...
milyen koncentráció? miben mérik? mihez képest?
szerintem azért nem érted, mert ezt nem vetted figyelembe.
Elviszed a kérdésem egy nagyon rossz irányba. Mind a kérdés és a válasz egy feladatgyűjteményből váló. A válasz értelmezéséhez akartam segítséget kérni.
Kedves, hogy megpróbáltad, de ha valóban régen tanultad, nem hiszem, hogy neked kéne megválaszolnod.
Ahogy 5-ös mondja.
Ha a térfogat x-szeresen változik (x<1) akkor minden gáz koncentrációja, aminek anyagmennyisége nem változik, 1/x-szer nagyobb lesz. Ugyanakkor, ha a gázállapotú CO mennyisége y-szorosan (y<1) változik, akkor a koncentráció változása y/x lesz.
Hogy y/x kisebb vagy nagyobb mint 1, azt a gázegyensúly kiszámításából lehetne megtudni. (Amiről fogalmam sincs, de Neked vagy másoknak lehet.)
De ez a feladat csak ennyi
Adott a reakció, amit leírtam és a kérdés
Nincsenek értékek
És a megoldás szerint a CO koncentrációja nő.
Amit idézőjelbe írtam, az is a válaszhoz tartozik a könyvben.
De ezt nem értem, hogy a térfofatcsökkenés, miért növeli meg a CO koncentrációját.
"Ha a tartály térfogatát csökkentjük, minden komponens koncentrációja nő, ennek hatására az egyensúly balra tolódik, de ez csak csökkenti a zavaró hatást, így minden komponens koncentrációja nő (bár a CO anyag mennyisége csökken)."
Idézőjelben van
Kérem, aki tudja, tényleg szánjon meg!
"De ezt nem értem, hogy a térfofatcsökkenés, miért növeli meg a CO koncentrációját."
Azt hiszem, erre a választ a koncentráció definíciója adja meg. A wikipédia szerint a koncentráció nem a többi anyaghoz viszonyított mennyiséget jelenti. Az a molalitás, tömegtört vagy anyagmennyiségtört.
A koncentráció a wiki szerint a térfogategységre eső anyagmennyiséget jelenti az adott anyagból.
c=n/V
Ez nem segít
A számláló kicsi.
De a megoldás szerint nő, és ezt nem értem, hogy miért. És az indoklást, amit megadtak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!