A búvároknak megvaltozik a hangja?
Igen.
Mert a Héliumban más a hang terjedési sebessége.
Magasabb lesz a hangjuk.
Sose láttál még YT videót, ahol belélegzik a lufiból a gázt és beszélnek utána, a többiek meg röhögnek?
Azért a kérdésed utolsó kijelentését kétségbe vonom.
"Mert a Héliumban más a hang terjedési sebessége. Magasabb lesz a hangjuk."
Ezen én is elgondolkoztam. Ha adott frekvenciájú pl. 440/s hangot indítunk egy gázban, amiben a hangsebesség háromszoros, akkor a hang hullámhossza háromszor hosszabb lesz. De ennek ellenére marad a másodpercenkénti 440 nyomásváltozás akkor is, amikor a hang átlép a normál levegőbe és a dobhártyánkat is 440-szer fogja megrezegtetni. Ugyanolyan hangmagasságot hallunk majd. Ez az egyszerű magyarázat nem működik, ezért utána olvastam.
A magyarásat: a hangszálak egy alaphangot és annak felharmonikusait hozzák létre, amelyek közül a hang útjában levő üregek néhányat felerősítenek. Ez adja a hangszínt.
Kb. azok a hangok erősödnek legjobban, aminek a hullámhossza megegyezik az üreg méretével. Mivel a hagsebesség 3-szoros, ezek a 3-szor magasabb frekvenciájú felharmonikusok lesznek héliumban, mint a normál levegőben. Ettől hallunk egy magas frekvenciákban dús, torz, furcsa hangot.
"Ugye a búvárok He és oxigen keveréket lelegeznek a palackjaikbol."
Nem feltétlen. Amire gondolsz az a trimix és technikai búvárok szokták haszálni - elég kötött szabályai és külön "merülési tudomány" a trimixes búvárkodás. A kedvtelési búvárok sűrített levegőt, esetleg nitrox gázkeveréket ( oxigén aránya magasabb a keverékben mint a normális sürített levegőben, van pár fajta ) használnak. Az előttem válaszolók korrektül leírták a dolgokat, csak azért írtam le a fenti információkat, hogy teljes legyen a kép.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!