Nyugvó liftben a kis szögkitéréssel lengő inga és a rugóra erősített, harmonikus rezgőmozgást végző test periódusideje megegyezik. Csillapodásuk elhanyagolható. Megváltozik-e a periódusidejük, ha a lift függőleges egyenes mentén felfelé gyorsul?
A rezgo test rezgese csak a rugo direkcios allandojatol fugg. Emiatt a lift gyorsulasa nem hat ra.
Az inga periodusideje fugg a g-tol. Ha felfele gyorul a lift, akkor az a+g lesz az eredo gyorsulas.
"A rezgo test rezgese csak a rugo direkcios allandojatol fugg. Emiatt a lift gyorsulasa nem hat ra."
Én ezt nem értem miért, még így sem.
A rugóra erősített testre is hat a gravitáció, nem?
Ha vizszintesen rezeg, akkor nem.
A valaszbol felteteleztem, hogy ez a helyzet.
Nem fontos a rugóra erősített testnek vízszintesen rezegnie.
A rugóra függesztett(!) test kitérésének mértéke fog megváltozni, - nagyobb lesz, mert nagyobb erő fog hatni a rugóra - de a periódusidő változatlan marad. Azért, mert gyorsabban fog "eljutni" az egyik "végpontból" a másikba, így ez a megnövekedett amplitúdót (kitérés) kiegyenlíti.
A merev rúdon lengő inga kitérése nem változik, de a két végpont közti átlagsebessége - szintén - nőni fog ezért viszont a periódusideje csökkenni fog.
dellfil
"A rugóra függesztett(!) test kitérésének mértéke fog megváltozni, - nagyobb lesz, mert nagyobb erő fog hatni a rugóra - de a periódusidő változatlan marad. Azért, mert gyorsabban fog "eljutni" az egyik "végpontból" a másikba, így ez a megnövekedett amplitúdót (kitérés) kiegyenlíti."
Ez nem igaz. Annyi történik, hogy az egyensúlyi helyzet eltolódik a fölfüggesztéshez képest. De az amplitúdó változatlan marad az állandósult, stacioner állapotban.
Ezt hogy lehetne felírni?
Elnézést, hogy laikusként belebeszélek, de engem is elkezdett foglalkoztatni.
Igen, igazad #6-os. Tévedtem, marhaságot írtam.
Úgy van ahogy mondod. a gyorsuló liftben folyamatosan nő a felfüggesztési pont és az egyensúlyi helyzet távolsága. a kitérés nem változik, a periódusidő sem.
Oké, már látom... :)
Bocs kérdező...
dellfil
Igazából a kitérés megváltozik ha a lift egyszer csak elkezd gyorsulni.
Ugrásszerűen változik a nyugalmi helyzet helye, de a test sebessége nem. Ha például éppen akkor indítjuk be a liftet, amikor a test éppen az egyik szélső helyén van, azaz a sebessége 0, akkor az amplitúdó pontosan annyit fog változni, amennyivel odébb kerül a nyugalmi helyzet (nőhet vagy csökkenhet is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!