Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi okozza azt a jelenséget,...

Mi okozza azt a jelenséget, hogy ha egy pohár teába sok cukrot teszek, ott marad az alján egy része, és nem oldódik fel?

Figyelt kérdés
2022. febr. 23. 15:07
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
62%
Nem keverted össze
2022. febr. 23. 15:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
93%
A cukor fölötti folyadékréteg telítödik a feloldódó és éppen diffundáló cukortól, így azon a részen lelassul a folyamat. Ha többet vársz vele, akkor szép lassan feloldódik az összes cukor.
2022. febr. 23. 15:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
* illetve ha nagyon sok cukrot teszel bele, akkor telítödhet az egész oldat/folyadék, így nagyon sokáig kell kevergetni, hogy mind feloldódjon. Pl. amikor cukorszirupot készítenek, ami nagyon sok cukor a folyadékhoz képest, akkor felteszik a tüzhelyre, és folyamatos melegítés közben sokáig kevergetik, mivel a megnövelt hö segíti az oldódást/diffúziót. Minél több cukrot teszel a vízbe annál tovább fog tartani, és annál sürübb szirupot kapsz a végén.
2022. febr. 23. 15:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 A kérdező kommentje:
Tegyük fel, hogy egy poharat teletöltök vízzel, és a pohár feléig teszek bele cukrot. Lassan, ebben az esetben is feloldódik a cukor?
2022. febr. 23. 15:26
 5/12 A kérdező kommentje:
Szóval akkor az is lehet, hogy szirup lesz belőle
2022. febr. 23. 15:27
 6/12 sadam87 ***** válasza:
100%

#3

"* illetve ha nagyon sok cukrot teszel bele, akkor telítödhet az egész oldat/folyadék, így nagyon sokáig kell kevergetni, hogy mind feloldódjon."

Ha telítődött az egész oldat, akkor elég sokáig kevergetheted, mert sosem fog feloldódni. (Legalábbis abban az esetben, ha a hőmérséklet és az oldószer, oldott anyag mennyisége állandó).

2022. febr. 23. 16:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 Z003 ***** válasza:
100%

#4

Hát szoba hőmérsékleten a cukor nem oldódik eléggé hogy ilyen arányban teljesen feloldódjon. Ahhoz hogy szirup legyen belőle melegíteni.

2022. febr. 23. 16:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 sadam87 ***** válasza:
100%

"Tegyük fel, hogy egy poharat teletöltök vízzel, és a pohár feléig teszek bele cukrot. Lassan, ebben az esetben is feloldódik a cukor?"

Az alábbi oldalon látható grafikonon a narancssárga görbe mutatja a szacharóz (répacukor, a leggyakrabban használt cukor, angolul sucrose) oldhatóságát vízben.

[link]

Látható, hogy 20 °C-on valamivel több, mint 200 g cukor oldható fel 100 g vízben, magasabb hőmérsékleten meg még több. Ha 20 °C-on mondjuk 250 g szacharózt próbálsz feloldani 100 g vízben, akkor nem fog az összes feloldódni, akármennyit vársz (kivéve ha megemeled a hőmérsékletet, vagy több vizet adsz hozzá).

2022. febr. 23. 16:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 A kérdező kommentje:
Sziasztok, köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat.
2022. febr. 23. 18:11
 10/12 anonim ***** válasza:
A túltelített cukoroldat a titka a puncs torta tetején levő máznak. Melegen több cukrot képes oldani a víz, majd mikor kihűl, akkor képződik az a bizonyos kristályszerkezet. De mint minden oldatnak, vannak telítődési határa.
2022. febr. 23. 19:52
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!