Mi okozza azt a jelenséget, hogy ha egy pohár teába sok cukrot teszek, ott marad az alján egy része, és nem oldódik fel?
#3
"* illetve ha nagyon sok cukrot teszel bele, akkor telítödhet az egész oldat/folyadék, így nagyon sokáig kell kevergetni, hogy mind feloldódjon."
Ha telítődött az egész oldat, akkor elég sokáig kevergetheted, mert sosem fog feloldódni. (Legalábbis abban az esetben, ha a hőmérséklet és az oldószer, oldott anyag mennyisége állandó).
#4
Hát szoba hőmérsékleten a cukor nem oldódik eléggé hogy ilyen arányban teljesen feloldódjon. Ahhoz hogy szirup legyen belőle melegíteni.
"Tegyük fel, hogy egy poharat teletöltök vízzel, és a pohár feléig teszek bele cukrot. Lassan, ebben az esetben is feloldódik a cukor?"
Az alábbi oldalon látható grafikonon a narancssárga görbe mutatja a szacharóz (répacukor, a leggyakrabban használt cukor, angolul sucrose) oldhatóságát vízben.
Látható, hogy 20 °C-on valamivel több, mint 200 g cukor oldható fel 100 g vízben, magasabb hőmérsékleten meg még több. Ha 20 °C-on mondjuk 250 g szacharózt próbálsz feloldani 100 g vízben, akkor nem fog az összes feloldódni, akármennyit vársz (kivéve ha megemeled a hőmérsékletet, vagy több vizet adsz hozzá).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!