Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Valaki elmagyagarázná ezt az...

Valaki elmagyagarázná ezt az integrálási tételt?

Figyelt kérdés

9.1 ábra

[link]

2022. febr. 22. 15:04
 1/5 anonim ***** válasza:
Nem lehet megnyitni, mert a vége lemaradt, hiába raknék a PONT helyére pontot...
2022. febr. 22. 15:35
 2/5 A kérdező kommentje:
2022. febr. 22. 16:28
 3/5 anonim ***** válasza:

Ez nem egy tétel, hanem egy egyszerű összefüggés (legalábbis én nem ismerem néven).

Én nem ismerem ezt a könyvet, de elég hülye jelölést használ. Miért kell új betűt bevezetni a két külön időpillanatra? 3 betvet elpazarolni ugyanannak a jelölésére már elég lenne, hogy soha többet ne nyissam ki ezt a könyvet.

Mellesleg arról van szó, hogy van egy koordináta, amivel jellemezzük a test aktuális pozícióját. Mivel nincs semmilyen kiegészítés, akár 1D mozgást is feltehetünk a """"z"""" tengely mentén (ezt mégis mikor jelölik így?!).

Az első kijelentés, hogy a megtett út az (a,b) időintervallumon nyilván a függvény két időpillanatának (a,b) behelyettesítési értékének különbsége, vagyis

z(a,b)=z(b)-z(a) .

A második kijelentés, magától értetődik: ha egy kifejezés "b" paramétertől nem függ, akkor a deriváltja nulla, szóval csak az első tag marad meg a jobb oldalból. Egyébként ez nem parciális deriválás lenne? Ebben nem vagyok biztos, ha tévedek, akkor egy hozzáértő kérem jelezze.

A harmadik és negyedik kijelentés azonosítja a sebességet (triviális) és összeköti a második kijelentéssel.

Az ötödik képletnél (9.1) előjön, hogy

int_a^b v(t) dt = z(a,b)

vagyis az előző két formula integrálalakja. Ha most deriváljuk, amit felírtam "b" szerint, akkor a negyedik kijelentés értelmében a jobb oldal v(b) lesz, a bal oldalon pedig meghagyjuk a differenciált.

Remélem tudtam segíteni!

2022. febr. 22. 23:54
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

A jelölések nekem se tetszenek.

Keresgéltem, ezt Leibniz tételnek hívják:

[link]

A Proof fül alatt az Alternative derivation-nél.

2022. febr. 23. 08:26
 5/5 dq ***** válasza:
54%

Nem hívják Leibniz tételnek, és a linked sem támasztja alá.

Az integrálfüggvény deriváltja az eredeti függvény. Ez a Newton-Leibniz tétel, vagy az integrálszámítás alaptételének egy alakja. (

"N-L => ez": lederiválod a Newton-Leibnizet b szerint, és ezt kapod.

"N-L <= ez": ha mondjuk tudod hogy az antideriváltak csak egy konstansban különböznek, akkor veszed mindkét oldal antideriváltját, b=a-t helyettesítesz, és látod hogy a konstans -F(a).

)

( Az ilyen típusú tételeknél gyakran számít hogy milyen függvényosztályra van kimondva a tétel, mondjuk én "bármely függvény" helyett csak folytonosakra mondom ki. )

SZVSZ ezen az alakon kár sokat rugózni, ebben a formában nem tétel a szakirodalomban. Talán lemmaként lesz felhasználva a következő oldalon, vagy nem tudom mit akar a könyved.

[link]

2022. febr. 23. 11:08

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!