Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az Atlanti-óceánból miért nem...

Az Atlanti-óceánból miért nem ömlik be a víz az arikai sivatagba, amikor ott magasabb a felszín?

Figyelt kérdés
Terjed egy kép a FB-on. Már régen láttam újságokban a neten, de nem volt időm elolvasni, mert fáradt voltam. Most is, de már érdekelne. A Föld felszínét mutatja, hogy milyen a víz nélkül. Látszanak a göröngyök benne, de nem értem miért nem érvényesül a fizika törvénye. Afrikát el kellene önteni az indiai óceánnak. Nem? [link]
2022. febr. 4. 20:01
 1/4 anonim ***** válasza:
95%
Nem.
2022. febr. 4. 20:21
 2/4 Gugu Gabor ***** válasza:
95%

Ez nem azt ábrázolja hogy milyen a föld víz nélküll, ez a föld alakja erősen eltúlozva a magassági különbségeket.

[link]

2022. febr. 4. 20:31
 3/4 sadam87 ***** válasza:
91%

Ez nem a föld felszínét mutatja víz nélkül. Ez a geoid egy ábrázolása(!!). A geoid lényegében az a test, amit a tengerszint határol.

Ahogy fent írtam, ez a geoid egy ábrázolása (nem volt véletlen a két felkiáltójel). Ez ugyanis egy olyan ábrázolás, amiben 10 000-szeresére növelték a geoid eltérését a referencia forgásellipszoidtól.

[link]

(A referencia forgásellipszoid a Föld (pontosabban a tengerszint által határolt test) alakjának legjobb közelítése egy szabályos testtel.)

[link]

Valójában az eltérés minimális, a geoid pusztán ∓ 105 méterrel tér el a forgásellipszoidtól.

[link]

Plusz a geodid épp azt a felszínt jelöli, ahol a tengerszint egyensúlyban van. (És még egyszer hangsúlyoznám, a tengerszintet jelöli, nem a tényleges felszínt!)

Egyébként a kép alapján a geoid felszíne magasabban van (vagy legalábbis nincs alacsonyabban) a forgás ellipszoidhoz képest a Szaharában, mint az Atlanti-óceánon.

2022. febr. 4. 20:34
 4/4 anonim ***** válasza:
92%

"Terjed egy kép a FB-on."

A butaságon kívül terjed ott még valami más is?

2022. febr. 4. 20:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!