A Föld felszín alatti vízkészletére szerintetek mi igaz?
Írják több helyütt, hogy 8,4 M km3 víz van felszín alatt.
A Föld felszínével (510 M km2) leosztva ez kb 16 m átlagos rétegvastagsággal egyenértékű.
Olvastam régebben, hogy a víz egészen addig folyik lefelé, amíg fel nem forr a földhőtől (felszíni évi középhőmérséklettől és geotermikus gradienstől függően, 3-5 km mélyen LENNE esedékes, ha a légnyomás + a víz hidrosztatikai nyomása nem növelné jócskán a forrpontot), de még lejjebb is, nagy nyomású vízgőzként megy tovább és átjárja a pórusokat, egészen amíg a kőzet megolvadása meg nem szünteti a pórusokat (20-100 km).
Ezeket a hatalmas mélységeket összevetve fenti 16 m egyenértékű rétegvastagsággal, azt jelenti, hogy ennyire kicsi lenne a litoszféra porozitása? (El tudom képzelni, hogy a nagy nyomófeszültségek nem engednek meg túlzott hézagosságot, de a fenti arányok akkor is érdekesek.)
#1, köszi, valóban nem lehet olyan nagy a pórustartalom (pl a kerti talajénál biztos jóval kisebb, max még az üledékes kőzeteké, ami számottevő (?))
#2, nehéz elképzelni, hogy (jóval) a tengerszint alatt bárhol levegő töltse ki a pórusokat (max földgáz)
#3, de pont a tengerek alatt nemigen tudok elképzelni levegőt a pórusokban (max esetleg vmi nagyon különös módon odakerült légzárványt, de sztem nem ez a jellemző)
Bocs, egyébként nem vagyok geológus (csak hogy indokolt legyen tudatlanságom :-D).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!