Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen képlettel számítható...

Milyen képlettel számítható ki egy korong/tárcsa elméleti maximális fordulatszáma?

Figyelt kérdés
Tesla turbinát szeretnék méretezni és különböző anyagokból készült tárcsáknak az elméleti maximális fordulatszámának számítása érdekelne!

2022. febr. 1. 00:50
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
55%
Nem véletlenül nem terjedt el. Az elméleti számítás a (tudom elvileg nem, de itt helyes) a tárcsa peremén fellépő centrifugális erő összevetése az adott anyag szakítószilárdságával. Ekkora fordulatszámoknál már hozzá kell számolni a tengely futási hibáiból származó erőt. Az egészhez meg hozzá kell számítani az áramló közeg keltette vibrációkat és erőket. Szerintem ez nem egy hobbi számolgatás témája. Szerintem meg kell építeni hatalmas ráhagyásokkal és pontosítani a konstrukciót.
2022. febr. 2. 12:49
 2/11 anonim ***** válasza:
59%

Kérdező - miért szeretnél egy olyan munkát megcsinálni, amihez nincs meg a szakmai felkészültséged? Egy ilyen gép építéséhez egy gépészmérnök tudásával ekvivalens felkészültség a minimum. (Lehetsz autodidakta is - ugyebár.)

A gépészmérnökök az első évfolyam során mélyítik el a szükséges elméleti ismereteket mechanikából, utána pedig még néhány évig képződnek a gyakorlati részletkérdéseket illetően.

Miért nem állsz neki inkább szisztematikusan tanulni, hogy néhány év múlva képes legyél egy használható gép megtervezésére és megépítésére?

2022. febr. 3. 22:54
 3/11 A kérdező kommentje:

2: beszéltem gépészmérnökökkel és mind azt mondta, hogy nagyon bonyolult, viszont ennél egyszerűbb kompresszort nem találtam, nem tudok elképzelni. Villamosmérnöki végzettségem van, tanultam anyagismeretet, statikát, fizikát és szerintem képes vagyok megtervezni, megépíteni egyet.

Nem szeretném a végtelenségig tervezni a turbinát, másrészt meg mi van ha felrobban, vagy csak megfolynak a tárcsák? Részben, vagy teljesen kezdhetem előröl ha még mindig így szeretném megvalósítani. (tapasztalat szerintem többet ér bármilyen elméletnél)

2022. febr. 7. 00:18
 4/11 anonim ***** válasza:

Ha villamosmérnöki képzettséged van, akkor a szükséges mechanikát és matematikát főiskolai szinten tanultad - tehát önállóan el kell tudnod végezni a számításokat! A felhasznált anyagok tulajdonságait pedig a megfelelő mérnöki táblázatokban találhatod.

Ami pedig magát a célt illeti, fel nem foghatom, hogy miért akarsz egy elvileg rossz hatásfokú gépet építeni. De tényleg, miért? Mire lenne ez jó?

2022. febr. 7. 01:29
 5/11 anonim ***** válasza:

Mellesleg a realizálhatóságot bizonyító (másodlagos hatásokat, nyúlást, stb. elhanyagoló) számítás egyszerű, hisz az anyag igénybevétele monoton növekszik a perem felé.

Elég tehát a külső infinitezimális héjban ébredő feszültséget kiszámolni!

2022. febr. 7. 01:49
 6/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy olyannak ítélsz, aki képes kiszámítani levezetni! :)

Ha végtelen időm lenne, nem tettem volna fel itt ezt a kérdést, hanem csak levezettem volna magamnak. (de azért köszi az iránymutatást)

A másik, meg miért mondod, hogy ennek rossz a hatásfoka?

Több helyen is azt találom, hogy 95-97%-os a hatásfoka (youtu.be/AfCyzIbpLN4 - [link]

Játszani kísérletezni szeretnék vele.

2022. febr. 8. 23:59
 7/11 anonim ***** válasza:

Kérdező - már ne is haragudj - egy kis haladóbb középsulis matek gondot okoz, de egy komplex gépi berendezés legyártása nem? Az egyetemi diplomádat (ha tényleg igazat állítottál ez ügyben) legálisan szerezted?

Amúgy meg ránézésre is maximum csak 50% hatásfokot lehet kihozni az elrendezésből. Kb. ez az oka, hogy sehol se használják. A YouTube-n meg rengeteg okosság van csodaszerkentyűk témájában. "Villamosmérnöki képzettséggel" inkább ezzel próbálkozz:

[link]

2022. febr. 9. 00:16
 8/11 anonim ***** válasza:
A hatásfoka nagyon nagy fordulatnál állítólag kimondottan jó, de akkora fordulatokról beszélünk, hogy reális teljesítmény már nem hozható ki belőle (tárcsa átmérők, szilárdsági és rezgési problémák)
2022. febr. 9. 12:46
 9/11 anonim ***** válasza:

#8 írta:

"A hatásfoka nagyon nagy fordulatnál állítólag kimondottan jó"

Azt hiszem, hogy az "állítólag" szó mint érv éppen ilyen meggyőzően használható a #7-es által linkelt zseniális találmányra! Ugye nem kell lelőnöm a poént?

2022. febr. 9. 18:34
 10/11 A kérdező kommentje:

Kedves #7-es, köszönöm ezt a videót, 3 ilyenből készítek 3 fázist, bár azon még töröm a fejem hogy oldjam meg a fázis eltolást! ;)

Azzal meghajtok egy kavitációs kazánt, amivel vizet forralok, majd azzal fűtök és pörgetem a turbinát, amivel végül áramot termelnék!

2022. febr. 10. 23:13
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!