Egy űrből Földre érkező tárgy jöhet lassan?
Akármilyen űrsikló, műhold, vagy aszteroida, meteorit, üstökös érkezik a Föld légkörébe, azok mind több km-t tesznek meg másodpercenként (többtízezer km óránként). Miért nem érkezik sose semmi lassan, pl. párszáz km/h sebességgel?
A James Webb a kezdeti 11 km/s sebességről mostanra 800km/h sebességre lassult (ha jól tudom, ez a sebesség-csökkenés a Föd gravitációs hatása miatt történt, és nem volt szándékos lassítás üzemanyaggal). Ennyivel repülnek az utasszállítók. Ha most fogná magát, végrehajtana egy pályakorrekciót, és célba venné a Földet, akkor ugyancsak 11km/s sebességre gyorsulna a gravitáció miatt, mire elérné az atmoszférát?
Igen. (Persze ha nincs valami fékező hatás.) Nem véletlen, hogy a legnagyobb sebességet azok az űrszondák érik el, amelyek nagyon megközelítik a Napot. (Jelenleg a Parkes Solar Probe tartja a rekordot.) Illetve a napsúroló üstökösök is nagyon nagy sebességgel mennek a Nap közelében.
Mert az almát kevered a körtével. A pályára álláshoz szükséges sebesség (első kozmikus sebesség) a második kozmikus sebesség négyzetgyöke. (Másként fogalmazva az első komzikus sebesség energiája a második energiájának fele.) Ez független attól, mennyi mozgási energiára (mekkora sebességre) tesz szert egy álló objektum, amíg a felszínre zuhan. Gondolj bele, ha: a Föld átmérőjét lecsökkentenénk úgy, hogy a tömege nem változna, akkor az ISS keringési pályájának fenntartásához ugyanakkora sebesség kellene, de a felszínre zuhanás során jobban felgyorsulna.
De még egyszeűbb látni a hibát, ha hétköznapi példában gondolkodsz: ha mondjuk a 10. emeletről leesik valami, nem várod, hogy elérje az első kozmikus sebességet. Pedig a Föld felszín közelében még nagyobb valamivel az első kozmikus sebesség, mint az ISS pályájánál. (Csak persze a légkör miatt tartósan nem érhető el.)
Elsőre én is azt mondtam, hogy nem logikátlan, hogy adott magaságból elérhető zuhanási sebeség megegyzik a keringési sebeséggel. Viszont a szélsőséges példák, hogy akár 1 méter magasan is keringhetne műhold, légkör nélkül, egyértelművé teszi, hogy nincs összefüggés.
De azért felvetném azt az ötletet, hogy mi van ha zuhanást a föld gravitációs központjához kéne mérni(ott a legerősebb a gravitáció, 11m/s), ami kb 3 ezer kilométer mélységben van. Ha föld kiterjedése nem akadályozná a zuhanást akkor lehet hogy mégis megegyezne a kettő ?
Nem. Mint korábban említettem, a keringési sebesség (szabályos körpálya esetében) a második kozmikus sebesség (szökési sebesség négyzetgyöke). Utóbbinak pedig az energiája a körpálya helyzeti energiája és a végtelenben vett helyzeti energia különbsége (logikus módon).
"hogy mi van ha zuhanást a föld gravitációs központjához kéne mérni(ott a legerősebb a gravitáció, 11m/s)"
Nekem kicsit zavaró itt a grvítációs központ használata, hiszen nem központról van szó (az írásod alapján te is tisztában vagy vele), mégcsak nem is egy pontról, hanem felületről.
"Ha föld kiterjedése nem akadályozná a zuhanást akkor lehet hogy mégis megegyezne a kettő ?"
Roppant egyszerű belátni, hogy nem (illetve csak egyetlen egy adott pályamagasságban). Magasabb pálya esetében a keringési sebesség alacsonyabb, viszont a zuhanás során elért sebesség magasabb lesz. Függetlenül attól, meddig zuhan a test (persze úgy értve, hogy minden magasságból ugyanaddig zuhan).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!