Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mikor az atomok szerkezetét...

Mikor az atomok szerkezetét tanítják, és úgy rajzolják le a részecskéket, mint kis gömbök, meg az atommagot, mint nagyobb gömb, akkor ezt a valóságban is így kell elképzelni?

Figyelt kérdés
Néztem előadást, és abban az előadó úgy fogalmazott, hogy amikor hasad az atommag, azt úgy kell elképzelni, mintha egy vízcsepp vagy buborék lenne, ami mozog összevissza, majd ketté válik. Ezt így el is tudom képzelni, de a valóságban is így van ez, csak nagyon kicsiben? És akkor hogyan jönnek képbe az (energia)hullámok?

2022. jan. 11. 20:03
 1/7 anonim ***** válasza:
92%
Nem. Az atomok nem miniatűr gömbök körülöttük keringő részecskékkel, ez csak szemléltetés, hogy az ember valahogy el tudja képzelni az atom belső szerkezetét, amikor először tanul róla. A valóságban az anyag szerveződésének ezt a szintjét a kvantummechanika írja le, ami megfelelően mély matematikai és fizikai előismeretek nélkül teljességgel emészthetetlen.
2022. jan. 11. 20:15
 2/7 Mojjo ***** válasza:
89%

És, folytatva az egyes gondolatmenetét, megfelelő matematikai és fizikai előismeretekkel is vizualizálhatatlan :)

Mindenesetre ezt a videót nagyon ajánlom megnézésre - rövid, 8 perc és megéri:

[link]

2022. jan. 11. 20:26
 3/7 A kérdező kommentje:
Akkor ez, hogy olyan, mint a buborék, ami aztán szétesik, csak a szemléltetés miatt lett így mondva?
2022. jan. 11. 20:27
 4/7 Mojjo ***** válasza:
80%
@3: A miért alakult kire is választ ad a linkelt videó :)
2022. jan. 11. 20:39
 5/7 anonim ***** válasza:
89%
Igen. Amig nem vagy jartas a magfizikaban, amig nem tudod leirni a folyamatot matematikailag, adig megfelelnek ezek a golyos-bubis szemleltetesek is. Koze nincs a valosaghoz, de meg mindig jobb mint a semmi.
2022. jan. 11. 20:41
 6/7 A kérdező kommentje:
Akkor az elektronhéj is inkább azért fő energiaszint korrektebb megfogalmazásként, mert nem úgy kell elképzelni, mint a szőlő héját.
2022. jan. 11. 21:36
 7/7 anonim ***** válasza:

Nekem így felfogható a kvantumfizikai modell:

Az elektronpályákat Schrödinger úgy képzelte el, mint egy állóhullámot. Ha az elektronnak van egy hullámhossza, az atommagtól csak bizonyos távolságokban "jön ki jól a lépés" csak bizonyos távolságokban alakulhat ki az állóhullám.

Nekem ez segített intuitíve felfogni a modern kvantumfizikai modellt a Rutherford féle naprendszer szerű modell helyett.

2022. jan. 12. 21:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!