Mi a mozgás? Hányféle mozgás lehetséges?
Nem a fizikában elfogadott (") egy test másik testhez...(")stb. definícióra lennék kíváncsi, hanem általánosságban. Egyáltalán hányféle különböző mozgásfajta értelmezhető legalább?
Szerintetek pl. egy egyenesen milyen módon lehetne mozogni?
Nem biztos, hogy értem a kérdést, de általánosságban két fő mozgásfajta van: egyenes vonalú és forgó mozgás. Valójában ezek sem különböznek annyira, inkább a mozgás lefolyásában, erőhatásokban van különbség, ami leginkább valamilyen gyorsulásként jelenik meg. Ami különbség van esetleg köztük, a relatív voltuk. Az egyenesvonalú mozgás relatív, a forgó vagy keringő mozgás különböző inerciarendszerekből nézve azonos módon zajlik. A forgó vonatkoztatási rendszer egy másik történet, de ott is megjelennek olyan hatások, amik egyértelműen meghatározzák a mozgást, tehát forgó rendszerből nézve sem lehet összekeverni pl. az egyenesvonalú egyenletes mozgással.
"egy egyenesen milyen módon lehetne mozogni"
Attól függ, hogyan fogalmazzuk meg, de alapból egyféleképpen, ahol a mozgás időbelisége változhat. (Sebesség mértéke, időbeli lefolyása, ld: gyorsulás, minden előjelesen.)
Mozgás: a pozíció változása.
Ennél általánosabb definíciót nem tudok, és cifrázni sem tudom.
Köszi!
#2 Tehát hely- és/vagy helyzetváltoztatás (ideértve a méretváltoztatást is)?
Kérdező! A szabadsági fokoknak nézz utána, mert úgy látom, erre irányul a kérdésed, csak nem tudtad hogy így nevezik.
Pl. egy egyenes az egy dimenziót jelent, ha ezen tekintjük egy pont mozgását, akkor csak az egyenes mentén tud mozogni ez egy irányt jelent, tehát a szabadsági fok egy.
Ha a közönséges 3dimenziós teret vesszük (x, y, z) irányokkal, ez 3 egymástól független irány, tehát 3irányba mozoghat a vizsgált pontunk, szab. fok=3.
Ha nem pontot veszünk, hanem kiterjedt testet, akkor az pluszba tud még forogni is, amelyek újabb szabadsági fokokat jelentenek a tengelyek körül.
Tehát szabadsági fok, angolul degrees of freedom, németül Freiheitsgrad, ezeket keresd!
Szerintem jobbra és befelé. Kövesd a függvényt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!