Ha valami kudarcba fullad, hogyan tervezik megjavítani a JWST-t?
Többen írják itt, hogy van tartalék példánya a JWST-nek, csak sajnos ez nem igaz.
"There’s no room for error with the Webb, no backup telescope in a warehouse, and no chance of repairing it once it launches."
Nincs tartalék verzió, ezt kell működésre bírni. Nyilván ezért tesztelik éve óta a rendszereit.
"Tehát azt állítod, hogy ha például a tükrök kinyitása hibába fullad, akkor a személyzet elkönyveli a hibát, majd felállnak az irodából és hazamennek vakációzni, mert úgysem javítható?"
Nem. Ha például a tükrök kinyitása kudarcba fullad, akkor az irányító személyzet megpróbálja valahogy távolról megjavítani. Például szoftver fejlesztéssel, esetleg valami olyan beavatkozással, amit korábban nem terveztek.
Jó példa hasonlóra (ha nem is pont ugyanilyen helyzetre) amikor a Kepler űrtávcső giroszkópjai elromlottak, és az eredeti program nem volt folytatható, akkor új programot terveztek neki, ami a meglévő eszközökkel is megoldható volt.
De például mikor az InSight Mars szonda fúrója nem működött, akkor is elég sokáig próbálkoztak vele, hogy valahogy mégis működésre bírják (sajnos azt nem sikerült).
Ugyanakkor egy javító misszió küldése gyakorlatilag kizárt. Egyelőre földkörüli pályán is épp, hogy elkezdték próbálgatni a "standard" műholdak javítását. (Nagyjából ott tart a technológia, hogy hozzátudnak kapcsolódni egy lemerülő műholdhoz, és a csatlakozó műhold a saját hajtóműveivel át tugyja venni a pályakorrekciók ellátátst.) A JWST sokkal messzebb van, és a felépítése is elég specifikus. Egy ilyen távcső automatikus javításától még nagyon messze vagyunk. (Az emberes javítás meg még esélytelenebb.) Plusz ha meg is lehetne valósítani, nagyon nem volna olcsó, ami más programoktól venné el a pénzt.
"Nincs tartalék verzió"
Megkövetem magam, valóban nem néztem utána a dolognak csak az eddigi standard gyakorlatból indultam ki hogy szoktak kettőt építeni.
Ezek szerint ezzel itt jelentősen eltértek attól amit eddig a sikeres fellövésekért és üzemeltetésért tettek.
És ezzel egyes hibák kijavításának a lehetősége is elúszik, mert pl egy átprogramozást a tartalék berendezéseken ki tudtak próbálni az élesben való elkövetés nélkül, itt már ez sem lehetséges.
Gondolom van valami szimulációjuk ahol mégis tudnak próbálni ilyesmit csak az szerintem nem lehet 100% egyezésű a valósággal és nem tudja garantálni hogy élesben is pont ugyanaz lesz az eredmény.
Bónusz megdöbbentő hogy 10 milliárd dollárba az az egy darab került.
Ezzel toronymagasan a legdrágább eszköz, ezt a részét meg megerősíti ez az információ arra nézve is amit korábban írtam.
Ez a teleszkóp már inkább a Naprendszerben kóborló különféle szondákhoz hasonlít, nem a Föld körül keringő műholdakhoz. Például a más bolygókhoz küldött szondákhoz sem terveznek helyszíni javítást; ha elromlik, és nem sikerül távolról megoldani, akkor a küldetés kudarc. Annyi a különbség, hogy itt nem a pálya határozza meg a küldetés időtartamát, aránylag fix helyen marad, de a távolság akkor is hatalmas.
Balra a Föld, mellette a kis lila pötty a Hubble (valójában még közelebb van a Földhöz, csak nem fért oda a rajzon, a Föld így is túl nagy az ábrán.) A zöld korong a Hold (ennél messzebb még nem járt ember), és jobbra a fehér vonal végén a Webb teleszkóp.
Én úgy gondolom, ha gond adódna az üzembehelyezéssel, vagy későbbiekben a szerkezettel, akkor a helyben maradásra készült fúvókákkal a föld felé irányítható a szonda, aztán a gravitációra lehet bízni a további teendőket. Egy eléggé éles ovális pályával a föld közelségében pár óra lehetőség lenne rá, hogy az adott eszközt megjavítsák és üzemanyaggal feltöltsék. A megnövekedett sebessége és a föld gravitációs ereje miatt, visszajuttatható lenne, minimális üzemanyagfelhasználással. Ezzel a megoldással nem kell űrhajóval nagy távolságot megtenni ami olcsóbb, de kevesebb idő jutna a probléma megoldására, illetve ki volna téve az esetleges űrszemetek miatti károknak.
Aztán a hold felhasználható hintamanőverekre is, amivel lassítható vagy gyorsítható lenne a szonda.
18
Ennyi baromságot, te jó isten.
#18 Nem lehetetlen, de még a Föld felé irányításhoz is annyi üzemanyag kéne, ami nincs a teleszkópon. Külön gyorsítórakétákat kellene szerelni rá, üzemanyagtartályokkal. Nap körüli pályáról kellene kimozdítani egy aránylag stabil egyensúlyi pont környékéről.
A másik, hogy földközelben túl nagy lenne a sebessége, nem lehetne összekapcsolódni vele Föld körüli pályáról.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!