Ha az energia nem vész el, hanem átalakul, akkor hová lesz, mivé lesz a meleg a szobámban, amikor nem fűtök?
> Nem tudom, hogy a többi válaszadó ezt miért nem vette észre, hogy itt a hiba.
Mert nincs itt semmi hiba. Teljesen mindegy, hogy izolált rendszerről van-e szó, egyikre sem igaz, hogy az energia elveszne, eltűnne. Ha az energia a rendszeren belül marad, akkor nem tűnik el. Átalakulhat ugyan mondjuk mozgási energiává, de az energia a rendszeren belül marad. Ha az energia átadódik a környezetnek – ami persze csak nem izolált rendszer esetén lehetséges –, akkor sem tűnik el, nem veszik el az energia. Sem tudományos szóhasználattal, sem hétköznapi szavakkal nem igaz ez. Sokmindent lehet mondani, pl. hogy az energia átadódik a környezetnek, a rendszer energiát bocsát ki, stb., de az energia akkor sem tűnik el.
> Ha én kimegyek a szobából, akkor eltűntem onnan.
Nem nagyon szoktuk azt mondani, hogy eltűntem a szobából. Kimentem a szobából, távoztam a szobából, stb… De még ha azt is mondjuk, hogy eltűntél a szobából, akkor sem általában tűntél el, nem szűntél meg létezni, pusztán a pozíciód a szobán kívülre került.
~ ~ ~
> Helyes-e az a gondolat, hogy a Föld azért nem ég el a Nap által ért hőtől, mert ugyanannyi energiát bocsát ki, sugároz ki, mint amennyi a Nap által éri?
Alapvetően igen. (De ha nagyon belemegyünk, akkor nem teljesen, az energiának egy kis része kémiai, fizikai folyamatok során átalakul, és itt marad, tárolódik pl. kémiai kötésekben. Másik oldalról meg az erózió révén helyzeti energiát szabadít fel.) Nyilván ha a Föld több energiát kapna, mint amit kibocsát, akkor az energiája – leginkább a hőenergiája így a hőmérséklete – növekedne, fordított esetben meg lehűlne. Állandó hőmérséklet csak egy egyensúlyi helyzetben áll elő. (Pl. az üvegházhatás pont azt okozza, hogy ez az egyensúlyi állapot más átlaghőmérsékleten valósul meg.)
> És akkor itt jön képbe az, hogy a Föld sem teljesen zárt rendszerű, mint ahogyan írtad.
Nem, a Föld nem izolált és nem is zárt rendszer. Viszont attól függően, hogy mi a vizsgálódás tárgya, megfelelő elhanyagolásokkal akár tekinthető zárt, sőt akár izolált rendszernek. Hétköznapi példa: Ugyan egy faluban van átmenő forgalom, esetleg turisták jönnek-mennek, sőt a lakosok is elutaznak és hazatérnek, a falu népességének változását vizsgálva ezeket figyelmen kívül lehet hagyni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!