Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha villám csap az autóba?

Ha villám csap az autóba?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Végre meg lett a jogosítványom,ha minden igaz nyárig tudok venni már autót is. Imádom a vihart,villámokat,szeretnék 'viharvadászkodni' majd a nyáron. Eddig csak messzebről néztem a villámokat, láttam már becsapni közelre is, és bevallom őszintén azóta félek tőle. De így még nagyobb adrenalint ad számomra. :) Viszont autóval már bátrabb lennék megállni egy dombon,ahonnan jó a kilátás,vagy közvetlen bevenni a viharba stb.. szóval ha jól tudom,nem eshet bajom ha autóba ülök,és belecsap a kocsiba? Érvényes ez az állítás akkor is,ha éppen levan húzva az ablak? Illetve,ha ez megtörténne dobhártyám épségbe megúszná az incidenst? :D

Köszönöm szépen :)

2021. dec. 15. 23:42
 1/6 A kérdező kommentje:
Messzebbről* bemenni*
2021. dec. 15. 23:43
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Ezt láttad már?

[link]

(vedd a lejátszási sebességet 0.25-re,úgy az igazi)

2021. dec. 15. 23:49
 3/6 A nagy Levin ***** válasza:
100%
A fém kasztnival rendelkező autó villámcsapás esetén Faraday-kalitkaként viselkedik és megvédi a benne ülőket. De én azért nem kísérteném a sorsot.
2021. dec. 16. 00:30
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon régen régen történt, hogy tőlem nem messze csapott le a villám, de nem is közvetlenül mellettem, talán 200 méternyi lehetett a távolság.

Az is olyan fény, és hanghatásokkal járt, amit egy Faraday kalitka védelmében sem akarnék ismét megtapasztalni.

Az egész egy másodperc töredéke alatt lezajlott: a fény szó szerint elvakít, lehet hallani, ahogy hangosan serceg a levegő, a végén pedig egy hatalmas dörrenés - jobb esetben csak cseng az ember füle, s közben nem lát semmit.

Ez a vakság nem tartott sokáig, talán 1-2 másodperc, de ez egy néhány-száz méterre lecsapó istennyila volt.

2021. dec. 16. 02:52
 5/6 Wadmalac ***** válasza:
100%

Ezt itt kiveséztük, már ami a Faraday-kalitka részt illeti.

https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..

Nos, a kísérleti ötletedben TE nagyon jó eséllyel nem kapnál áramütést.

De az autónak nem biztos, hogy nem ártana. Adott villám teljesítménye fogja megmondani, hogy kis égett folt lesz a kasztni fényezésén vagy ledurrannak a gumijaid is.

A villám hőjétől létrejövő nyomáshullám meg a sztatikus töltés miatt a szélvédők is kidurranhatnak.

Volt szerencsém 20 méteren belül lenni becsapó villámhoz, kétszer is, mindkétszer jó órás fülcsengést produkált, ebből félórán át gyakorlatilag megsüketülve.

Ez egyértelműen maradandó halláskárosodás jele.

Nagyon nem jó ilyesmihez közel lenni.

Én nem erőltetném a helyedben.

Szerencsétlen esetben egy lepukkant gumijú, bedurrant ablakú kocsiban ülve, félsüketen ázva várhatnád ki a vihar végét, hogy utána segítséget hívj (mert szerintem nem kéne mondani, hogy inkább ne szállj ki addig).

2021. dec. 16. 08:45
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Én jobban fosnék a letörő faágaktól, viharkároktól.
2021. dec. 16. 10:41

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!