Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az emberi vizelet tényleg...

Az emberi vizelet tényleg káros a természetre?

Figyelt kérdés

Évekkel ezelőtt, még nem volt covid, elmentünk sétálni a barátnőmmel.

Sokáig elvoltunk.

Visszafele nagyon kellett pisilnem és egy erdős rész mellett mentünk és a barátnőm megkért, hogy tartsam vissza, ne a bokrok mögött intézzem el, mert ezzel mérgezem a természetet és nagyon ártok vele.

Ez igaz? Tényleg káros az emberi vizelet a természetre?

2021. dec. 15. 13:14
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem hiszem hogy a barátnőd nagy biológia zseni lenne, mert baromságot mondott.

Egyáltalán nem káros a természetre.

Kezdjük ott hogy a nagy része víz.

2021. dec. 15. 13:16
 2/12 anonim válasza:
88%
Én ugyan nem értek hozzá mélységében, de ha sokáig pisilünk ugyanoda, akkor ott egy idő után elhal például a fű. Én ezt az udvarunkon be is bizonyítottam. Úgy tudom, hogy a vizelet savassága miatt van ez. Az egyszeri odapisilés nem tudom, hogy milyen károkat okoz.
2021. dec. 15. 13:21
 3/12 anonim ***** válasza:
11%

Az emberi pisi pont nem káros.

A lovaké pl igen. Az kiégeti a füvet.

2021. dec. 15. 13:22
 4/12 anonim válasza:
82%
Akkor eszerint én ló vagyok. Mondjuk a méret adva van hozzá. :)
2021. dec. 15. 13:25
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
A barátnőd szerint az eredei állatok hova pisilnek? :D
2021. dec. 15. 13:40
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Baromság. Nagy mennyiségben nyilván minden káros, mindennel ki lehet égetni a talajt.

Kis mennyiségben hasznos a vizelet a talajnak. Nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, ami a műtrágyáknak is az egyik fontos összetevője. De egyéb hasznos anyagok is vannak benne.

Ha túltrágyázunk egy placcot, az nyilván káros, mint fentebb is írtam. Ezért nem jó folyton ugyan oda vizelni sem.

2021. dec. 15. 13:58
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Egy annyira természetes dolog, mint a vizelet, aligha árt a "természetnek". Még ha a lóhúgy ki is marja a füvet, akkor sem. Nem csak a növényzet jelenti a természetet: lehet, hogy a fű megsínyli, de más talajlakók meg boldogak, ha épp ott könnyít magán egy ló, és a következő tavasszal még dúsabb fű terem emiatt. Kicsit hosszabb távon és nagyobb felbontásban érdemes gondolkodni a természetről.
2021. dec. 15. 14:00
 8/12 anonim ***** válasza:
91%
A vizelettel semmi baj. Az emberi széklet viszont bizonyos esetekben káros a természetre, pl. ha rákakálsz egy hangyára vagy lepkére, és összenyomja.
2021. dec. 15. 14:08
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

A vizelet (urina, húgy) a szervezetből kiválasztott felesleges elektrolitok és anyagcseretermékek folyékony elegye, melyet az emlősök, madarak, hüllők, halak és kétéltűek veséi választanak ki. Az olyan anyagok vérből történő kiválasztásával, mint a felesleges víz, a nátrium-, klorid-, kálium- és kalciumionok, karbamid (urea) és más anyagcseretermékek (húgysav, kreatinin, urobilin stb.) elengedhetetlen szerepet játszik a homeosztázis fenntartásában, alapvetően annak a víz- és elektrolit háztartást érintő komponensében. Néha mikroorganizmusokat, baktériumokat és fehérjéket is tartalmaz.

Túl nagy töménységben lehet káros hatása a növényzetre, de ez mindennel így van, az áldott marhatrágya is kiégetheti a növényzetet, be kell neki érnie és megfelelő mennyiségben el kell keverni földdel, hogy ne legyen túl tömény és ez nagyjából minden trágyára, még a komposztra is vonatkozik.

2021. dec. 15. 14:58
 10/12 anonim ***** válasza:
42%
Az nem ilyen egységugrás függvénnyel leírható dolog, hogy ha két ember odavizel, akkor nem káros, ha három, meg egy fél, akkor meg igen. Ha kettő, akkor is káros, csak nem akkora a hatás.
2021. dec. 15. 15:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!