Nagyon nagyon hosszú de akkor is csak véges időtartam alatt megtörténhet-e végtelenül sok esemény? 10 a 10 a 300-adikon év alatt?
Ha a világ végtelen, akkor igen. Különben nagyon sok esemény történik, de nem végtelen sok.
Megsúgom: a világon található anyag + energia mennyisége véges.
Megszámlálható vagy megszámlálhatatlan végtelen számú eseményről gondolkodsz? Mi egy esemény? Van az eseményeknek időtartamuk? Hány esemény történhet párhuzamosan, egy időben?
Mi a kérdés? :)
Az esemény egy Boltzmann-agy létrejött véges idő alatt, annak fennmaradása véges ideige és a kérdés a véges ideig létező agy végtelen gondolatot képes-e végiggondolni?
Mert ha és amennyiben Isten nem más mint egy Boltzmann-agy (és az) és a világunk csupán az ő gondolatai, akkor a világunk nem lehet végtelen, ha ő maga nem képes véges idő alatt végtelen gondolatot végigvinni.
Mielőtt ugyebár elérné őt az entropikus vég.
Ez lenne a probléma.
És ha a véges idő alatt kitalálja, hogy hogyan lehetne végtelen a létezése?
Hát amit hozzá tudok tenni, az az, hogy: Amikor tapsolsz egyet, akkor végtelen sok, végtelenül kicsike útszakaszt tesznek meg a kezeid*, de utoljára mégis egy véges mozdulat lesz belőle.
* megtesztik a távolság felét, aztán a hátralévő felét, aztán annak a felét...
úgy tudom, akkor is befelyeződik a mozdulat, ha nincs oszthatatlanul kicsi távolság.
Nem tudom ez segít-e..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!