A kozmikus sugárzás elősegíthette az evolúciót?
Kozmikus sugárzás alatt mit értesz?
Ha a mikrohullámú háttérsugárzást, akkor az nem. Ha a Napból jövő UV-t (amit oxigén/ózon hiányában kevésbé szűrt ki a légkör), akkor igen, az minden bizonnyal elősegíthette, akár el is indíthatta azt (katalizálhatta az élet kialakulását).
A sztromatolitok idejében még valószínűleg nem volt nagy a biodiverzitás, utánuk pedig az általuk fejlesztett oxigén alapjaiban változtatta meg az élővilágot, sok addig élt mikrobafajt eltüntetve. Az oxigénnel működő élő szervezetek elterjedése idején pedig már a légkör kiszűrhette az UV-t, tehát az feltehetően nem volt túl nagy hatással az életre, annak változására.
Gondolom kozmikus sugárzás alatt a kozmikus sugárzást érti a kérdező.
Vagyis nagyenergiájú részecskesugárzást, ami ellen nem véd az ózon. Amúgy igen, megnöveli az alap mutációs rátát, ami egyrészt új hasznos mutációkat biztosít az evolúciónak, másrészt káros mutációkat a kipusztuláshoz, szóval ez egy kétélű fegyver, sem a túl sok, sem a túl kevés nem jó belőle.
Ha jól emlékszem ezt Isaac Asimov is megírta a Robbanó napokban.
Persze tudom, hogy ő író, de abban a könyvben eléggé alapos a korabeli csillagászati ismereteket illetően.
@4:
"Persze tudom, hogy ő író"
Egyetemi tanár, a biokémia doktora.
"Vagyis nagyenergiájú részecskesugárzást, ami ellen nem véd az ózon."
Még az általad hozott linken is írja a Wiki, hogy ezeknek csak nagyon kis hányada jut le a földfelszínre, mert beleütköznek a légkört alkotó atomokba, vagyis a légkör kiszűri a legnagyobb részét ezeknek.
Természetesen okozhat mutációkat a kozmikus háttérsugárzás, és ezek között akár lehetnek előnyösek is.
Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a természetes háttérsugárzásnak csak egy kisebb részét adja a kozmikus sugárzás. (Legalábbis jelenleg. Régebben nem tudom, mi volt a helyzet.)
És nem csak sugárzás okozhat mutációt, sőt a mutációk egy jó részét eleve nem külső hatás okozza (hanem például a DNS másolás hibája).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!