Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha fényesebességgel vagy...

Stellaz kérdése:

Ha fényesebességgel vagy ahhoz nagyon közeli sebességgel utaznék mondjuk 2 fényév távolságra és vissza, akkor az én órám mit mutatna?

Figyelt kérdés
Ha a fölről nézve az utazás 4 évig tart, de közben visszatérve azt tapasztalnám, hogy itt több idő telt el, akkor az én számomra logikusan nem tarthat szintén 4 évig az utazás, miközben a távolságot elvileg nem tehetem meg a fénysebességnél gyorsabban, az pedig a távolság és az idő függvénye.

2021. dec. 1. 05:42
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
A te órád lemaradna a földi órához képest. Földröl nézve 4 év az neked kevesebb lenne. A kiszámoló képletet nem tudom, bele kell venni a tágulási értéket is, meg ilyenek.
2021. dec. 1. 07:03
 2/15 anonim ***** válasza:
51%
A te órád neked ugyanúgy járna, mintha a Földön lennél. A Földről nézve olyan lenne, mintha megállt volna. Máshogy telik az idő a Földön lévé ember számára, és a nagy sebességgel utazó számára. Remek ismeretterjesztő videók vannak a jutyubon erről. Laikusoknak készült, teljesen jól elmagyarázzák, nézegesd őket figyelmesen.
2021. dec. 1. 08:39
 3/15 A kérdező kommentje:
Második válaszoló. Azt értem, hogy az én órám 4 évet mutatna, de mire visszatérek, a földön már több, mint 4 év telt el, miközben az utazás fénysebesseggel földi idő szerint is 4 év, mert az a távolságbòl és a sebességből adódik. Ha 4 évnél több telik el, akkor innen nézve nem fénysebesseggel haladtam. Ez egy ellentmondás nekem. Ezt mi oldja fel?
2021. dec. 1. 09:10
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

Nem, a te órád nem 4 évet mutatna, hanem kevesebbet. Ha te a fénysebesség felével elugrasz 2 fényév távolságra és vissza, akkor azalatt a földi óra 4 évet ketyeg, a tied meg gyök(1 - 1/4) = 0.866-szor annyit, tehát 3.46 évet.

Fénysebességgel nem tudsz haladni, de ha tudnál, akkor a fotonokhoz hasonlóan te se tapasztalnál időt: számodra 0 idő alatt érnél oda és 0 alatt vissza. Ha a fénysebesség 99%-val mennél, akkor gyök(1-0.99^2) = 0.14 lenne a szorzó, tehát számodra alig fél évnek tűnne a Földről 4.04 év hosszúnak tűnő utazásod.

2021. dec. 1. 10:26
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Bocsánat, az első példában 8 évet és 6.93 évet kellett volna írnom, mivel csak a fénysebesség felével haladsz.
2021. dec. 1. 10:27
 6/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Ez esetben viszont az én szubjektív időmben sem lépem át a fénysebesseget? Esetleg a fenysebesség is szubjektív, attól függően, hogy kinek a szemszögéből nézzük?
2021. dec. 1. 13:06
 7/15 anonim ***** válasza:
100%
Nem, a fénysebesség egy egyetemes állandó. A fénysebesség az fénysebesség. Csak az idö dilattálódik.
2021. dec. 1. 14:04
 8/15 A kérdező kommentje:
De akkor ha 4 fényévnyi távolságot 4 évnél hamarabb megteszek az órám szerint, akkor gyorsabban haladtam a fénysebességnél, nem?
2021. dec. 1. 22:06
 9/15 anonim ***** válasza:
100%
Nem haladtál gyorsabban, hanem a világ dolgai az utazási távval egyetemben rövidültek. Tehát számodra úgy tűnik, hamarabb megtetted az utat, mert nem kellett olyan messzire menned.
2021. dec. 2. 06:07
 10/15 A kérdező kommentje:
Köszi
2021. dec. 2. 06:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!