Ha a legközelebbi csillag hozzánk 4,2 fényévre van, az mennyi idő innen számítva pl egy űrszondának mire odaér?
Attól függ, milyen gyorsan megy. :P
A Naprendszert elhagyó pályán haladó űrszondák közül (eddig öt ilyet indítottak) a Voyager-1 halad a legyogyabban, jelenleg kb. 17 km/s a sebessége a Naphoz képest (és ez még valamelyest lassulni fog a Nap gravitációja miatt).
Ennél a fényebesség kb. 17 600-szor gyorsabb, szóval a Proxima Centauri elérése kb. 74 ezer fényévig tartana (ha arra haladna).
4,2 fényév = 3,97×10^13 km
Űrszonda pl: Voyager–2 sebessége = 54 000 km/h
(3,97×10^13 km) / (54 000 km/h) = 735 185 185,18518518518518518518519 óra lenne.
(Reméltem, jól számoltam.)
Ez az érték csak egy elméleti számolás, mert nem vettem figyelembe semmilyen sebességet befolyásoló hatást... :,D
A cikk szerint egy elvi (még csak tervezett ill. tesztelt) nukleáris meghajtású űrjárműnek is kb. 1000 év lenne.
Ez azért van, mert a mai űrhajók hajtóműve csak percekig működik.
A csillagok közé már nem ilyenekkel fogunk menni.
Csak még ki kell fejleszteni például az atomhajtást...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!